Direct naar inhoud

PODCAST Een special over het Nationaal Plan Energiesysteem

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 juli 2023

Met het concept van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) presenteerde het kabinet maandag hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien en wat er voor nodig is om daar te komen. Ook het concept-Programma Energiehoofdstructuur (PEH), dat de ruimtelijke implicaties van dit toekomstige systeem schetst, zag het levenslicht. Twee geboortes met potentieel enorme impact in Nederland: reden voor een speciale aflevering van De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Ilse Akkermans praat in deze speciale aflevering met redacteuren Hans van der Lugt, Sabine Sluijters, Joep Westerveld en hoofdredacteur Wouter Hylkema over de inhoud van het concept-Nationaal Plan Energiesysteem. Het gaat onder meer over de “bescheiden” perspresentatie, over de keuze om het scenario met de hoogste vraag leidend te laten zijn en over de gevolgen van deze keuze voor de industrie in Nederland.

Ook de betekenis voor de groenewaterstofproductie in Nederland -de elektrolysecapaciteit moet groeien naar 45 GW in 2050- is onderwerp van gesprek. Net als de “diepe aanlanding” van offshore windstroom in Limburg via een gelijkstroomkabel en de verwachtingen voor kernenergie die uit de kabinetsplannen oprijzen.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters, Hans van der Lugt, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.