Direct naar inhoud

PODCAST Energie en klimaat: wat is er te kiezen?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 oktober 2023

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Wat zijn de plannen van de verschillende partijen als het gaat om energie en klimaat? In de achtste aflevering van Voetnoten geen rapport maar aandacht voor de energie- en klimaathoofdstukken in de partijprogramma’s.

“Alle partijen besteden super veel aandacht aan energie en klimaat in hun programma’s”, zegt Laetitia Ouillet. “Dat was in 2021 wel anders.” In deze podcast neemt Ouillet in sneltreinvaart de energie- en klimaathoofdstukken van de verkiezingsprogramma’s door. Achtereenvolgens passeren de VVD, GL/PVDA, D66, CDA, CU, BBB, SP, PVV, PVDD en NSC de revue. “Ik zie veel mogelijkheden voor samenwerking”, constateert Ouillet.

Hoe ambitieus zijn de partijen als het gaat om CO₂-reductie, welke oplossingen zien ze voor de energietransitie in de gebouwde omgeving, hoe kijken ze aan tegen kernenergie, CO₂-rechten voor de industrie en CCS? Welke rol krijgt de overheid en wat willen ze met de energiebelasting? Ouillet legt uit en licht toe. Ze bespreekt de kostentoets die de VVD wil voor klimaatbeleid, wat de prijsscan is die D66 voorstelt en wat BBB en CDA bedoelen met noaberschap en de mienskip. Hoewel de ideeën van partijen op bepaalde thema’s nog steeds uiteenlopen, ziet Ouillet ook overeenstemming op gebied van energie en klimaat. “Ik zie een brede basis voor biobased bouwen, er komt een brede aanpak van netcongestie en alle partijen vinden dat er keuzes moeten worden gemaakt in welke industrie in Nederland thuishoort. Ook gaan de CO₂-reductiedoelen naar alle waarschijnlijkheid omhoog.”

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.