Direct naar inhoud

PODCAST Energiecoöperaties en het ongemak over hun miljoenenwinsten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 februari 2023

Energiecoöperaties voelen een zeker ongemak vanwege de miljoenenwinsten die ze afgelopen jaar hebben gemaakt. Dat bleek op het symposium Hier Opgewekt in Amersfoort, waar ook de Lokale Energie Monitor werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat het verzadigingspunt qua aantal coöperaties wel is bereikt, maar nog niet qua ledental. Dat groeit harder dan het aantal coöperaties.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De kostprijs van al bestaande wind of zonne-energieprojecten is het afgelopen jaar niet veranderd: er hoeft geen dure brandstof te worden ingekocht. Maar met de gestegen stroomprijs wordt de geproduceerde elektriciteit duur verkocht op de elektriciteitsmarkt. De coöperaties voelen zich toch enigszins ongemakkelijk over winsten, merkt Energeia-redacteur Hans van der Lugt op in de podcast. Hij vertelt over de mogelijke bestemmingen voor het geld, inclusief “een fascinerend initiatief”.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de nieuwe warmtewet. Verschillende partijen luidden de noodklok over vertragingen die ontstaan door discussies over de nieuwe wet. Ook: de Europese Commissie heeft maandag regels gepubliceerd die verhelderen wat de Europese definitie is van hernieuwbare waterstof is. Die moet bedrijven helpen de knoop door te hakken over investeringsbeslissingen. En: SIF Holding gaat op de Tweede Maasvlakte een grote fabriek bouwen voor funderingspilaren voor windturbines. Het bedrijf kreeg een lening na ingrijpen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Wouter Hylkema (links), Hans van der Lugt (midden) en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.