Direct naar inhoud

PODCAST ‘Energietransitie vraagt meer dan politieke noodverbandjes’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 juli 2018

Op Energeia Energy Day 2018 ging het over politiek, visie en de toekomst. Over industrie, consumenten en de overheid. Gedurende de dag interviewde dagvoorzitter Roelof Hemmen enkele sprekers over hun kijk op de energiewereld van nu, en op die van morgen. Vandaag: Jan Vos, historicus, ondernemer en oud-fractiespecialist energie voor de PvdA. Hij spreekt over kabinetsvisie en het gebrek daaraan. Hij voorziet “chaos” als de energietransitie niet zorgvuldig wordt gepland.

Jan Vos op Energeia Energy Day 2018. (Foto: Sander Nieuwenhuys)

Er wordt volgens Jan Vos heel veel geroepen over de uitdagingen waar de energietransitie Nederland voor plaatst, maar er wordt volgens hem niet veel gedaan, en zeker niet doordacht. “Bijvoorbeeld: ga van het gas af, wordt er dan geroepen. Dat zal toch heel erg tegen gaan vallen. De gasaansluitplicht wordt afgeschaft, maar gebeurt er nou werkelijk iets fundamenteel anders? Nee.”

Vos kijkt naar energie-intensieve bedrijven als Aldel, Yara en Corus. Die bedrijven gaan failliet als ze gaan doen wat Wiebes nu wil, denkt Vos. “Al die bedrijven die moeten van het gas af, maar in de praktijk is dat nog helemaal niet mogelijk. Dat kan wel, maar dan moeten we overschakelen op een waterstofeconomie. En dan mis ik de visie van het kabinet: waar zijn dan die grote plannen om waterstof werkelijk in onze economie te integreren.”

En door dat gebrek aan visie kan het volgens Vos wel eens “de verkeerde kant op gaan”. Hij voorziet “chaos” als de energietransitie niet zorgvuldig wordt gepland. “Ik zie nu te veel mensen die niet zien dat energiepolitiek iets is van decennia, en die denken dat je dat eventjes met een politiek noodverbandje kunt oplossen.”