Direct naar inhoud

PODCAST Gaat ruimte voor vissers wind op zee afremmen?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 juni 2024

Meer ruimte voor visserij op de Noordzee, dat wil de aanstaande regeringscoalitie. Dat zorgt voor onzekerheid voor windparken op zee, want ruimte op de Noordzee is schaars. In een ‘optimistisch’ scenario is namelijk 42% van de Nederlandse Noordzee nodig voor het waar maken van de ambities voor windenergie voor 2050.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

In het bereikte hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de visserij in het gedrang komt en meer ruimte moet krijgen. Sterker: visserij krijgt voorrang op offshore windontwikkeling. Sabine Sluijters vertelt in de studio of de plannen van de nieuwe coalitie wel kunnen en wat dan de gevolgen kunnen zijn.

In het nieuwsoverzicht bespreken hoofdredacteur Wouter Hylkema en presentator Ilse Akkermans de Energiewet, waar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer deze week mee instemde. Deze nieuwe wet gaat de bestaande Elektriciteits- en Gaswet vervangen. De Kamer stemde ook voor achttien voorstellen om het wetsvoorstel op punten aan te passen. Het tweede onderwerp deze week is een onderzoek van TNO naar knelpunten bij het verduurzamen van woningen en hoe die kunnen worden opgelost. Woningcorporaties hebben best veel opties om woningen sneller te verduurzamen, ook zonder nieuwe wet- en regelgeving.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media