Direct naar inhoud

PODCAST Handig: retro-batterij gaat waterstof maken als ze vol is

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 mei 2023

Het eerste demonstratiemodel van een waterstofproducerende batterij, of battolyser, staat bij de gasgestookte elektriciteitscentrale Magnum van energiebedrijf RWE in de Eemshaven. Welke mogelijkheden voor de energietransitie dit ‘nieuwe type’ batterij biedt -de technologie bestaat al 100 jaar- vertelt redacteur Hans van der Lugt.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De basis van de battolyser is een nikkel-ijzerbatterij, en dat is “een type batterij dat al honderd jaar bekend is”, zei hoogleraar Fokko Mulder in 2016 al tegen Energeia, “maar het gegeven dat deze batterij uit zichzelf waterstof gaat produceren als hij vol zit met energie werd altijd als nadeel gezien.” Nu er in de energietransitie een grote behoefte is ontstaan aan zowel elektriciteitsopslag als aan waterstof, is het apparaat juist doorontwikkeld. Het demonstratiemodel in Eemshaven moet potentiële klanten warm maken voor grotere systemen.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema waarom netbeheerders het gecontracteerde transportvermogen willen kunnen verlagen als een aangesloten bedrijf minstens de helft daarvan langere tijd niet gebruikt (en wat de afkorting Gotork betekent). Ook komt langs wat er volgens Tennet nodig is om leveringszekerheid te behouden in een netto CO2-vrij elektriciteitssysteem. Tot slot: waarom de Raad van State alle bezwaren tegen warmtetransportleiding Warmtelinq ongegrond verklaarde.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.