Direct naar inhoud

PODCAST Het Nationaal Plan Energiesysteem: de kritiek en het misverstand

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 december 2023

Energie besparen is minstens even belangrijk als hernieuwbaar produceren. Dat stelt demissionair klimaatminister Rob Jetten in het definitieve Nationaal Plan Energiesysteem (NPE), na kritiek op de conceptversie. Ook bevat de definitieve versie een nieuw deel over de maatschappelijke kant van het energiesysteem.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Eén van de belangrijkste hoofdkeuzes van het concept-NPE was inzetten op maximaal aanbod van duurzame energie om te kunnen voldoen aan het hoogste vraagscenario. Die keuze leidde tot veel reacties: zou dit niet botsen met energiebesparing? Maar die kritiek berust op een misverstand, is te lezen in het definitieve NPE. Energeia-redacteur Sabine Sluijters vertelt erover in de Week van Energeia.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het maximum warmtetarief dat de Autoriteit Consument & Markt heeft vastgesteld voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet. Het tarief dat afhankelijk is van het verbruik halveert bijna, maar de warmtenota niet. Ook: het Schotse bedrijf OEG Renewables wil het Nederlandse Bluestream overnemen, een technische offshore dienstverlener. De plannen hebben te maken met het veranderende werkveld op de Noordzee. En: in Flevoland krijgen alle windturbines van Windplan Groen een naderingsdetectiesysteem, waarmee de rode lampen op de windmolens alleen nog aan gaan als er een vliegtuig in de buurt is. Of de rode lampen ooit echt uit kunnen, is nog niet zeker.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.