Direct naar inhoud

PODCAST Hoe blijft het licht aan als alle stroom CO₂-vrij is?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 mei 2023

Wat is er nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit te behouden in een toekomstig CO₂-vrij elektriciteitssysteem dat vrijwel helemaal is gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen als wind en zon? In de vijfde aflevering van Voetnoten aandacht voor het Target Grid en de Adequacy Outlook van hoogspanningsnetbeheerder Tennet.

(Foto: Jeroen Savelkouls voor Energeia)

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

In de podcast beantwoordt Ouillet vragen als: hoe zorgen we ervoor dat het licht blijft branden als het lange tijd bewolkt is en niet waait? Ze verklaart termen zoals Dunkelflaute en de value of lost load en gaat in op de vraag welke waarde we hechten aan de zekerheid dat we stroom geleverd krijgen (spoiler: veel hogere waarde dan onze oosterburen in Duitsland). Hoe hoog mag de prijs van elektriciteit worden? Luister hier de podcast:

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

De gebruikte rapporten in deze aflevering zijn ‘Target Grid Het elektriciteitsnet van de duurzame toekomst begint vandaag’ van Tennet en ‘Adequacy Outlook A Tennet study exploring the future of resource adequacy in a net-zero emission Dutch and German energy system’.