Direct naar inhoud

PODCAST Hoe de burger werd vergeten door gebakkelei over de warmtetransitie

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 november 2023

Over de warmtetransitie in de gebouwde omgeving is de afgelopen jaren het verkeerde gesprek gevoerd, stelt directeur van Ennatuurlijk Ernst Japikse. “We zijn gaan bakkeleien over marktordening, maar we hadden het gesprek moeten voeren over hoe je de burger bij warmtenetten betrekt.”

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

In 2050 moeten alle woningen aardgasloos van warmte worden voorzien. Terwijl aan de ene kant warmtepompen als een speer gaan, geholpen door subsidie, normering vanaf 2026 en de energiecrisis, stokt aan de andere kant de ontwikkeling van warmtenetten. Die twee dingen staan niet los van elkaar, legde Japikse maandag uit tijdens een kennissessie op de Energeia Energy Day. Energeia-redacteur Katrijn de Ronde doet verslag.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het voorstel van de Europese Commissie om het prijsplafond tot het einde van de winter door te laten lopen. De CO₂-afvang en -verwerkingsinstallatie die Air Products wil bouwen in de Rotterdamse Botlek is ook onderwerp van gesprek. En: de wet die schades door het graven in de ondergrond moet voorkomen moet worden aangescherpt.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Katrijn de Ronde en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.