Direct naar inhoud

PODCAST Hoe duur stroomtransport de komst van waterstoffabrieken hindert

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 november 2023

Eneco wil een grote groenewaterstoffabriek bouwen in de Rotterdamse haven. Een investeringsbeslissing maakt echter weinig kans zolang voor elektrolysers hoge nettarieven gelden, waardoor de kosten voor groene waterstof de pan uit rijzen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Eneco heeft met moederbedrijf Mitsubishi de joint venture Eneco Diamond Hydrogen opgericht om de 800 MW elektrolyser te realiseren, die een jaarproductie van 80 kiloton waterstof moet krijgen. Dat is fors. Een knelpunt voor elektrolyseprojecten zijn momenteel echter de transportkosten. Elektrolysers betalen als stroomverbruiker transportkosten aan de netbeheerders voor de groene stroom waarmee ze groene waterstof willen produceren. Deze tarieven stijgen momenteel hard. Alleen al de transportkosten voor de stroom voor groene waterstof komen daardoor hoger uit dan de totale kosten voor de productie van grijze waterstof. Energeia-redacteur Hans van der Lugt vertelt in de studio over de moeilijke businesscase.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema allereerst de verkiezingsuitslag. Een eerste aanzet over de betekenis van de enorme winst van de PVV voor de energietransitie. Belangrijk nieuws is er ook rond kunstmestproducent Yara, die een definitieve investeringsbeslissing heeft genomen om CO₂ uit de fabriek in Sluiskil op te slaan onder de Noorse zeebodem. En negen landen en de Europese Commissie hebben op een conferentie in Den Haag een gezamenlijke actie-agenda opgesteld voor windenergie op de Noordzee. Nodig, want de Noordzee moet de grootste bron van duurzame energie in Europa worden en de windsector heeft het moeilijk.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.