Direct naar inhoud

PODCAST Hoe een NL’se zonnepanelencoalitie China van de troon wil stoten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 maart 2023

Een coalitie van dertien bedrijven en kennisinstellingen heeft onder de noemer SolarNL een coalitie gesmeed die in Nederland grootschalige productie van zonnepanelen wil opzetten. De benodigde investeringen komen op krap €900 mln. Alle bestaande Nederlandse producenten maken deel uit van de groep.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Het doel van de bedrijvencoalitie is niet om te fuseren tot één nieuwe producent, maar om alle bestaande productie onder eigen merknamen uit te breiden, vertelde professor Albert Polman van het Amsterdamse onderzoeksinstituut Amolf aan redacteur Hans van der Lugt, die in de podcast verslag doet. Wel op de wensenlijst van de dertien bedrijven is een fabriek in Groningen voor hoogwaardige zonnecellen, waar alle aangesloten bedrijven gebruik van kunnen maken. Voor de financiering wordt gekeken naar het Nationaal Groeifonds, dat €312 mln zou moeten bijdragen.

In het nieuwsoverzicht praten Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema over de toekenning van SDE++-subsidie aan twee groenewaterstoffabrieken die in Zeeland moeten verrijzen. Ook onderwerp van gesprek is waarom netbeheerders op het elektriciteitsnet nu voorrang mogen geven aan projecten die netcongestie kunnen oplossen of een maatschappelijke functie hebben. En tot slot komt aan bod hoe een consortium van Europese bedrijven en kennisinstellingen, waaronder TNO, onderzoekt of recyclen van windturbinebladen op grote schaal mogelijk is.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.