Direct naar inhoud

PODCAST Waarom geothermie uit de put getrokken moet worden

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 1 maart 2024

Afgelopen jaar is de warmteproductie uit geothermie niet toegenomen, terwijl aardwarmte een belangrijke warmtebron moet worden in een tijdperk zonder aardgas. De sector wil vooral duidelijkheid van de overheid op verschillende dossiers.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Er zijn in Nederland 39 aardwarmtedoubletten op 27 locaties met een totale productie van 6,8 PJ aan aardwarmte, blijkt uit cijfers van Geothermie Nederland. Er zitten meer dan honderd aardwarmteprojecten in de pijplijn, stelt de branchevereniging, maar er zijn maatregelen nodig om deze initiatieven los te trekken en succesvol te maken. Redacteur Hans van der Lugt vertelt in de studio welke dat zijn.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de schadevergoeding van ruim €165 mln die energiebedrijf Uniper krijgt ter compensatie van de productiebeperking in het eerste halfjaar van 2022. Daarna: de komst van een windmolenpark net over de grens in Duitsland leidt ertoe dat de gemeente Emmen grijpt naar een grensverdrag van twee eeuwen oud om bezwaar te maken tegen de komst van de windturbines. En: Het Eindhovens bedrijf Tomorrow Energy heeft een bouwvergunning gekregen voor een grote batterij in de Eemshaven.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media