Direct naar inhoud

PODCAST Hoe halen we CO₂ uit de atmosfeer?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 29 maart 2023

De wereld van de carbon removals -negatieve emissies- staat nog in de kinderschoenen. Om een plek te krijgen in het klimaatbeleid, moet er vertrouwen bestaan dat de beschikbare technieken ook daadwerkelijk doen wat ze beloven. In Europa is de zoektocht naar een robuust en geloofwaardig fundament hiervoor inmiddels in volle gang. Met Diederik Samsom, kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans en met hoogleraar en IPCC-hoofdauteur Heleen de Coninck bespreken we nut en noodzaak van carbon removals.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.

Waar seizoen 1 van de Energeia Carbon Podcast vooral inging op het verleden en het nut van CO₂-emissiereductie, zal in seizoen 2 de blik gericht zijn op de toekomst. Het tweede seizoen gaat over vrijwillige markten, de relatie tussen vrijwillige en verplichte CO₂-markten en negatieve emissies. In 2050 zullen nog niet alle sectoren helemaal zonder fossiele brandstoffen kunnen en om die resterende CO₂-uitstoot te compenseren, zullen er dus negatieve emissies plaats moeten vinden, of, zoals het tegenwoordig meestal wordt genoemd: carbon removals.

Tijdo van der Zee. (Foto: TVDZ)

Welke technieken zijn er? Hoe kunnen carbon removals een plek krijgen in bestaande systemen als het ETS, of moeten er nieuwe constructies opgetuigd worden? Wat kunnen we leren van commerciële initiatieven zoals de Gold Standard en Verra, waarmee veel niet-ETS-bedrijven nu al hun CO₂-uitstoot compenseren? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat er met projecten ook daadwerkelijk en voor lange tijd CO₂ uit de atmosfeer gehaald wordt? In de Carbon Podcast gaat Tijdo van der Zee namens Energeia in tien afleveringen op zoek naar antwoorden op die vragen, opnieuw bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Wie de steeds relevantere wereld van emissierechten wil begrijpen, luistert elke drie weken naar de Carbon Podcast.