Direct naar inhoud

PODCAST Hoe Nederland wereldkampioen zonnepanelen werd

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 februari 2024

Geen enkel land ter wereld heeft per inwoner zoveel zonnepanelen als Nederland. Dat staat in het jaarlijkse Nationaal Solar Trendrapport, dat deze week werd gepubliceerd op het congres Toekomst van Solar.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Net als in 2022 zijn het vooral de particulieren die de groei van zonne-energie dragen. In 2023 werd 17% meer zonne-energie geïnstalleerd op daken van woonhuizen dan in het jaar daarvoor. Eind 2023 had ongeveer een derde van alle huishoudens zonnepanelen. Redacteur Sabine Sluijters was op de Toekomst van Solar en vertelt hoe Nederland wereldkampioen werd, en hoe de toekomst van de sector eruit ziet.

In het nieuwsoverzicht bespreekt presentator Ilse Akkermans met hoofdredacteur Wouter Hylkema het belangrijkste energienieuws van deze week. Het gaat over de interesse in de Warmtenetten Investeringssubsidie, de WIS, die vorig jaar ruim is overtekend, ondanks zorgen over de nieuwe Warmtewet. Welke afspraken er zijn met de zeescheepvaart, die dit jaar voor het eerst emissierechten moet laten zien voor CO₂-uitstoot. En waarom de succesvolle proef van waterstofproducent Lhyfe met productie van groene waterstof op zee ook voor Nederland interessant is.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media