Direct naar inhoud

PODCAST Hoe verdwijnen belastingvoordeel glastuinders alle gascentrales raakt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 oktober 2023

We hebben het deze week over de plannen van het kabinet om de belastingvoordelen voor het gebruik van aardgas in de glastuinbouw af te bouwen. Eén van de maatregelen raakt álle gasgestookte elektriciteitscentrales, en heeft daarom brede consequenties. Redacteur Katrijn de Ronde vertelt welke dit zijn.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De maatregel die tot ver buiten de glastuinbouw effect sorteert, is het beperken van de zogenoemde inputvrijstelling op aardgas voor elektriciteitsopwek. Dit raakt alle gasgestookte elektriciteitscentrales. Het gaat daarbij om warmtekrachtkoppelingsinstallaties die niet alleen in de glastuinbouw te vinden zijn, maar ook bij industriële bedrijven of grote kantoorgebouwen of ziekenhuizen. Ook gasgestookte warmtenetten en grootschalige elektriciteitscentrales worden geraakt. De maatregel treft dan ook de nodige weerstand.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de vaststelling van minister Rob Jetten dat, in geval van plotseling stijgende energieprijzen, een vast bedrag voor alle huishoudens de enige maatregel is die snel kan worden ingezet. Daarnaast wordt besproken dat als neergang in de gaswinning op de Noordzee niet snel gestopt wordt, er geen houden meer aan is. Tot slot: netbeheerder Stedin heeft in Zeeland voor het eerst een groepscapaciteitsovereenkomst gesloten, een contract waarbij een groep bedrijven gezamenlijk transportvermogen contracteert. Het gaat om een pilot.

van links naar rechts: Wouter Hylkema, Katrijn de Ronde en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.