Direct naar inhoud

PODCAST Hoe zestig jaar lang gas altijd boven Groningers ging

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 maart 2023

De gaswinning in Groningen was dusdanig succesvol en lucratief voor zowel de overheid als de oliemaatschappijen dat er amper oog was voor de langetermijnrisico’s en de toenemende signalen over nadelige effecten voor omwonenden. Het gevolg is genoegzaam bekend: tegenover een totale opbrengst van €429 mrd staan 1.615 bevingen, 267.000 schademeldingen en een versterkingsoperatie die nog zeker tot 2028 duurt.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Niet in een Haags zaaltje, maar op een boerderij in Zeerijp presenteerde de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen vrijdag haar eindrapport. Een locatie met symbolische waarde: hier lag het epicentrum van de beving in januari 2018 die uiteindelijk het kabinet in beweging kreeg en leidde tot het versneld terugschroeven van de productie. Redacteur Jeroen Savelkouls was bij de presentatie van het lijvige eindrapport van de Commissie Van der Lee -zijn laatste klus voor Energeia.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de €1 mrd die het kabinet uittrekt voor het uitvoeren van klimaatbeleid door provincies en gemeenten in de komende drie jaar -een “eerste voorzet”. Ook wordt besproken waarom het uitschakelen van de nachtverlichting van windturbines maar niet wil vlotten. Tot slot het nieuws dat netbeheerder Liander de mogelijkheden onderzoekt om extra elektriciteitskabels naar de Waddeneilanden te voorkomen.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Jeroen Savelkouls en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.