Direct naar inhoud

PODCAST Hoe ziet het energiesysteem van de toekomst eruit?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 28 augustus 2023

In het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) komt al het energiebeleid van de afgelopen jaren samen. Het plan schetst een visie op het energiesysteem in Nederland in 2050 en redeneert van daaruit terug. In deze extra lange aflevering van Voetnoten aandacht voor het hoofddocument én alle ambtelijke werkdocumenten die eraan ten grondslag liggen.

“Het NPE is een rapport waar door velen reikhalzend naar is uitgekeken”, zegt Laetitia Ouillet. “Veel luisteraars hebben deze zomer gevraagd of wij alle bijlagen gingen behandelen want het is veel leeswerk.” In deze extra lange uitzending neemt Ouillet dan ook de tijd om het plan dat het toekomstige energiesysteem schetst, te bespreken inclusief de transitiepaden die Nederland daar naartoe moeten leiden.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

Energie wordt ordenend

In de podcast bespreekt Ouillet de ontwerpprincipes van het NPE, verklaart de hoofdkeuzes die het kabinet in het plan maakt en neemt de luisteraar mee door de transitiefases en transitiepaden die geschetst worden. Aan de hand van de bijlagen zoomt ze vervolgens in op de details en wordt duidelijk hoe omvangrijk dit plan werkelijk is. “Tot nu toe is altijd gezegd dat het energiesysteem faciliterend was aan ruimtelijke en economische initiatieven. Vanaf nu is het andersom. Energie wordt ordenend.”

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Het rapport dat besproken wordt is het Nationaal Plan Energiesysteem inclusief alle ambtelijke bijlagen. Ook komen rapporten aan de orde die in eerdere afleveringen van Voetnoten besproken zijn zoals ‘Energie door perspectief: rechtvaardig, robuust en duurzaam naar 2050′ van het Expertteam Energiesysteem 2050, de scenario’s van de netbeheerders II3050, het IBO rapport en de Adequacy Outlook van Tennet.