Direct naar inhoud

PODCAST In dit groene testdorp zijn gewone mensen proefkonijn

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 juni 2023

Het testdorp The Green Village bij de TU Delft heeft nu ook een warmtenet voor het doen van onderzoek. Het praktijklab had al een waterstof-, gelijkstroom-, wisselstroom- en aardgasnet. Katrijn de Ronde vertelt over wat het nieuwe warmtenet allemaal mogelijk maakt aan onderzoek.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

In The Green Village kunnen innovaties in een praktijksetting getest worden. Het is een openluchtlaboratorium, waar mensen wonen en werken, en waar tegelijkertijd onderzoek plaats vindt op het gebied van energie, duurzame bouwmaterialen en klimaatadaptatie. De toevoeging van het warmtenet aan het waterstof-, gelijkstroom-, wisselstroom- en aardgasnet is gerealiseerd door drie netbeheerders Enexis, Liander en Stedin. Mogelijke onderwerpen voor nieuwe onderzoek zijn warmtebronnen, warmteopslag en aansturing van warmtenetten.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de speciale coördinator flexibiliteit die deze zomer door minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) wordt aangesteld om flexibel stroomverbruik te stimuleren. De miljarden die het kabinet uittrekt voor waterstofprojecten, waaronder bijna €5 mrd voor elektrolyseprojecten, komen als tweede onderwerp voorbij. En als derde: er moet een einde komen aan de telefonische verkoop van energiecontracten en aan de verkoop van deur tot deur, vindt de Tweede Kamer. Minister Adriaansens doet een eerste voorzet.

Katrijn de Ronde (links) en Ilse Akkermans. Wouter Hylkema was vanwege treinproblemen niet in de studio aanwezig. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.