Direct naar inhoud

PODCAST Klimaatneutraal in 2050: het kan! (De vraag is hoe)

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 april 2023

Een klimaatneutraal 2050 is haalbaar, blijkt uit het adviesrapport ‘Energie door perspectief: rechtvaardig, robuust en duurzaam naar 2050′ van het Expertteam energiesysteem 2050. De scenario’s van de netbeheerders, geactualiseerd in de integrale infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050) maken inzichtelijk hoe uiteenlopend de routes naar dat klimaatneutrale Nederland zijn. Laetitia Ouillet behandelt in deze vierde aflevering beide rapporten in samenhang. “De rode draad is dat het kan. De vraag is hoe.”

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Ouillet neemt in deze podcast beide rapporten door en beantwoordt de vragen hoe de verschillende wegen naar de klimaatneutrale toekomst eruit zien, waar ze elkaar kruisen en voor welke keuzes we nu staan. Beide rapporten vormen bouwstenen voor het Nationaal Plan Energiesysteem 2050, de integrale visie van het Rijk op het energiesysteem in 2050, dat voor de zomer zal uitkomen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

De gebruikte rapporten in deze aflevering zijn ‘Energie door perspectief: rechtvaardig, robuust en duurzaam naar 2050’ van het Expertteam energiesysteem 2050; Een eerlijk energiesysteem voor iedereen – Eindrapport Inwonerraad Energie; en de geactualiseerde Integrale infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050).