Direct naar inhoud

PODCAST Lege gasvelden als troef in het klimaatbeleid

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 april 2023

Stop je de CO₂ van kolencentrales veilig weg, ondergronds in lege gasvelden, dan spreek je van CO₂-afvang en -opslag (CCS). Maar draait diezelfde energiecentrale op biomassa, dan krijg je bio-CCS, met negatieve emissies. Wat kunnen we hiervan verwachten? Dat bespreekt Tijdo van der Zee met Marinus Tabak van RWE en CCS-expert Margriet Kuijper in deze tweede aflevering van de Energeia Carbon Podcast.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.

Waar seizoen 1 van de Energeia Carbon Podcast vooral inging op het verleden en het nut van CO₂-emissiereductie, zal in seizoen 2 de blik gericht zijn op de toekomst. Het tweede seizoen gaat over vrijwillige markten, de relatie tussen vrijwillige en verplichte CO₂-markten en negatieve emissies. In 2050 zullen nog niet alle sectoren helemaal zonder fossiele brandstoffen kunnen en om die resterende CO₂-uitstoot te compenseren, zullen er dus negatieve emissies plaats moeten vinden, of, zoals het tegenwoordig meestal wordt genoemd: carbon removals.

Tijdo van der Zee. (Foto: TVDZ)

Welke technieken zijn er? Hoe kunnen carbon removals een plek krijgen in bestaande systemen als het ETS, of moeten er nieuwe constructies opgetuigd worden? Wat kunnen we leren van commerciële initiatieven zoals de Gold Standard en Verra, waarmee veel niet-ETS-bedrijven nu al hun CO₂-uitstoot compenseren? Hoe kunnen we erop vertrouwen dat er met projecten ook daadwerkelijk en voor lange tijd CO₂ uit de atmosfeer gehaald wordt? In de Carbon Podcast gaat Tijdo van der Zee namens Energeia in tien afleveringen op zoek naar antwoorden op die vragen, opnieuw bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Wie de steeds relevantere wereld van emissierechten wil begrijpen, luistert elke drie weken naar de Carbon Podcast.