Direct naar inhoud

PODCAST ‘Nederland moet de waterstofstandaard voor Europa ontwikkelen’

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 13 januari 2023

Bedrijven en brancheorganisaties roepen op tot strengere eisen voor de zuiverheid van waterstof die straks door de Nederlandse waterstofinfrastructuur gaat stromen. Nederland wordt in Europa gezien als koploper op het gebied van het ontwikkelen van waterstof-transportvoorwaarden. Door nu in te zetten op ontwikkeling van kwaliteitseisen, kan Nederland de standaard bepalen in Europa.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De ontwikkeling van de infrastructuur voor waterstof vraagt ook om afspraken over de kwaliteit van de waterstof die met die infrastructuur getransporteerd wordt. Die standaarden bestaan nog niet. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben DNV en Kiwa een advies hierover opgesteld. Redacteur Joep Westerveld vertelt over dit advies, en de reacties erop vanuit bedrijven en brancheorganisaties.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het principeakkoord tussen de Belgische regering en uitbater Engie over het langer openblijven van twee Belgische kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3. De extra bescherming die woningscorporaties willen voor verhuurders die van hun huurders een energieprestatievergoeding vragen voor energiezuinige huurwoningen wordt daarna besproken. En het nieuwsoverzicht wordt afgesloten met een bespreking van het conflict over de bouw van een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek.

Joep Westerveld (links) en Ilse Akkermans. Wouter Hylkema (niet op de foto) belde in deze podcast. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.