Direct naar inhoud

PODCAST Over het hoe en waarom van een circulair Chemelot

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 maart 2024

Het Limburgse industriecluster Chemelot wil het eerste volledig klimaatneutrale en circulaire chemische cluster van Europa worden. Uiterlijk in 2050, maar zoveel eerder als mogelijk. Een nieuwe strategie om dit te bereiken overhandigde Chemelot deze week aan minister Adriaansens.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Het uitgangspunt is dat de bedrijven op Chemelot in 2050 in essentie dezelfde basischemicaliën maken als nu en in vergelijkbare hoeveelheden. Chemelot claimt een goede uitgangspositie te hebben om als eerste industriecluster in Europa de overstap te maken, voornamelijk omdat de site door zijn geschiedenis al ver geïntegreerd is. Redacteur Joep Westerveld bezocht Chemelot maandag en vertelt over de plannen.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de knelpunten in het hoogspanningsnet voor het aansluiten van twee nieuwe kerncentrales op de voorkeurslocaties in Borssele en de Maasvlakte in 2035. De goedgevulde subsidiepot van de SDE++ (€11,5 mrd) komt als tweede onderwerp voorbij. En: netbeheerders moeten meer duidelijkheid gaan geven over de beschikbare capaciteit voor aansluitingen op het stroomnet en de geplande uitbreiding daarvan, besloot de Tweede Kamer deze week. Daarbij werd verwezen naar het Verenigd Koninkrijk, maar wat gebeurt daar eigenlijk?

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media