Direct naar inhoud

PODCAST Over de energietegenvallers voor de staatskas

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 februari 2024

De financiële tegenvallers die opstegen uit de ambtelijke documenten die op de formatietafel lagen, deden NSC-voorman Pieter Omtzigt flink opschrikken. Ongeveer een kwart van de ruim tachtig pagina’s gaat over de thema’s klimaat en energie.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

In de verzameling brieven staat onder meer dat dividendverlaging of kapitaalstortingen bij staatsbedrijven Gasunie en EBN waarschijnlijk nodig zijn. Ook de verkoop van TenneT Duitsland kan zorgen voor financiële ellende, net als kernenergie, waterstof, Tata Steel en nog zo wat dossiers. Redacteur Katrijn de Ronde loopt ze langs.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema wat de gevolgen zijn nu de Eerste Kamer tegen de afbouw van de salderingsregeling heeft gestemd. Waarom in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat, oftewel MIEK, nu ook projecten in woningbouw, mobiliteit en landbouw staan, komt ook langs in het overzicht. Tot slot: hoe het kan dat de hoeveelheid Russisch gas die Nederland verbruikt nog steeds substantieel is.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Katrijn de Ronde en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media