Direct naar inhoud

PODCAST Over de solidariteitsheffing: de doornen in het oog van gasproducenten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 november 2022

De Tweede Kamer steunt de kabinetsplannen voor een eenmalige solidariteitsheffing voor gasproducenten, bleek donderdag tijdens de stemming. De door sommige partijen gewenste verhoging van de heffing haalde het niet. Gasbedrijven lijken ondertussen aan te koersen op een juridische strijd over de belasting. Redacteur Jeroen Savelkouls vertelt in De Week van Energeia over de heffing en de bezwaren.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De extra belasting op de (over)winsten richt zich op een ruimere groep fossiele bedrijven. Het gaat om een eenmalige heffing van 33% op de winst, die met terugwerkende kracht geldt voor heel 2022. Deze terugwerkende kracht, en nog een paar andere zaken, is de gasbedrijven een doorn in het oog. Maar de Tweede Kamer staat achter de maatregel, die zo’n €3,2 mrd in het laatje moet brengen.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de gebouwgebonden financiering die woonminister Hugo de Jonge (CDA) voor 2025 in het vooruitzicht heeft gesteld. Ook de uitzonderingspositie op het vlak van stikstof die een bonte coalitie van bedrijven en organisaties bepleit voor energieprojecten is onderwerp van deze podcast. Het nieuwsoverzicht wordt afgesloten met de voorgestelde wettelijke eis aan energieleveranciers om contracten met een looptijd van minimaal een jaar aan te bieden.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Jeroen Savelkouls en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.