Direct naar inhoud

PODCAST Over de steen die Vandebron in de vijver werpt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 september 2023

Energieleverancier Vandebron wierp deze zomer een flinke steen in de vijver met de aankondiging klanten met zonnepanelen terugleverkosten te gaan rekenen. Deze stap wordt door het bedrijf verantwoord door te wijzen op de oplopende kosten die energiebedrijven moeten maken voor zonnepaneelbezitters door de toename van het aantal zonnepanelen op daken van woningen.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens met zonnepanelen in Nederland flink gegroeid. Al langer speelt er een discussie over de verdeling van de kosten die ontstaan door die toename, en dan vooral over een belangrijke aanjager van die stijgende kosten: de salderingsregeling. Nu (de geleidelijke) afschaffing van die regeling nog altijd onderwerp van discussie blijft, is voor Vandebron de tijd gekomen om eigen maatregelen te nemen om de kosten die zonnepaneelbezitters opleveren ter discussie te stellen. Katrijn de Ronde legt in de studio uit hoe dit precies zit.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het gegeven dat geen enkel energie- of klimaatonderwerp controversieel is verklaard door de Tweede Kamer. Daarna is de versnellingsagenda die Woonminister Hugo de Jonge presenteerde om VVE’s sneller te verduurzamen onderwerp van gesprek. Tot slot een onderwerp van iets langer geleden: de uitspraak van de Raad van State over het CO2-opslagproject Porthos.

Van links naar rechts: Ilse Akkermans, Katrijn de Ronde en Wouter Hylkema. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.