Direct naar inhoud

PODCAST Over de voorwaarden en obstakels richting een klimaatneutraal 2050

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 13 oktober 2023

De Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 brengt op basis van vier verschillende scenario’s in kaart wat er nodig is om de energietransitie mogelijk te maken. Donderdag werd de tweede editie van de zogenoemde II3050 gepresenteerd. De boodschap: weg naar een klimaatneutraal Nederland in 2050 is steil maar haalbaar, mits we opschieten.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De II3050 schetst de benodigde uitbreiding van elektriciteitsnetten, de ontwikkeling van een waterstofnetwerk tot aanleg van CO₂- en warmtetransportleidingen. Ook de flexibele elektriciteitsvraag die de industrie aan de dag moet leggen wordt verder uitgediept. Veel is mogelijk, veel is onduidelijk, en er zijn ook veel obstakels. Daarover vertelt in de studio deze week hoofdredacteur Wouter Hylkema.

In het nieuwsoverzicht bespreken Hylkema en presentator Ilse Akkermans de hogere waterstofzuiverheid die is gekozen voor de landelijke waterstofbackbone, en waarom dat er toe doet. De vertraging van de Delta Rijn Corridor en waarom medewerking van Duitsland nodig is wordt ook besproken. Het nieuwsoverzicht eindigt met een collectief energiesysteem dat een oplossing moet bieden voor de transportschaarste op een vijftal bedrijventerreinen in Veghel.

Wouter Hylkema (links) en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.