Direct naar inhoud

PODCAST Over de ‘waardevolle eerste stap’ naar provinciale infraplannen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 december 2023

Dit voorjaar publiceerden alle twaalf provincies een zogenoemd provinciaal meerjarenprogramma infrastructuur energie en klimaat (pMIEK), naar analogie van de landelijke variant. Provincies, gemeenten en netbeheerders hebben daarmee “een waardevolle eerste stap” gezet in het identificeren van de belangrijkste energie-infrastructuurprojecten voor hun regio, stelt een drietal onderzoeksinstanties.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Volgens de onderzoekers is het “een wezenlijk resultaat” dat er nu dertien eerste versies liggen van een pMIEK (Noord-Holland is in tweeën opgedeeld). De exercitie heeft geleid tot een betere samenwerking tussen netbeheerders, provincies en gemeenten, waarbij de laatste twee een actievere rol hebben gekregen bij het plannen van energie-infrastructuur, schrijven de onderzoekers. Belangrijk, want zonder nieuwe infrastructuur kan de energietransitie niet slagen. Redacteur Joep Westerveld geeft in de studio duiding en uitleg, en vertelt waar het nog aan ontbreekt.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema waarom warmtepompen met een energielabel A+ of lager niet meer in aanmerking komen voor ISDE-subsidie, terwijl het voor monumentale panden juist gemakkelijker wordt subsidie te krijgen. Dan: bij het zoeken naar gebieden voor de bouw van extra windparken op zee na 2030 moet rekening worden gehouden met het cumulatieve ecologische effect op het ecosysteem in de Noordzee. En: de gemeente Den Haag pauzeert de aanbestedingsplannen voor warmtenetten met 45.000 tot 60.000 aansluitingen. Uit onderzoek blijkt dat de plannen op dit moment “niet financierbaar” zijn. De ontwikkelingen gaan vooralsnog door.

Wouter Hylkema (links) en Ilse Akkermans. Redacteur Joep Westerveld belt in. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.