Direct naar inhoud

PODCAST Over het teveel aan gezichten van de nieuwe Energiewet

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 februari 2023

De Raad van State vindt dat minister Jetten het voorstel voor de Energiewet moet intrekken of sterk moet aanpassen. De Energiewet, door redacteur Jeroen Savelkouls omschreven als een duizend-dingen-doekje, is volgens de regeringsadviseur te veelomvattend. In de dertien jaar dat de Energiewet nu in voorbereiding is, is dit niet de eerste keer dat de Raad dit advies geeft.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) is verantwoordelijk voor de wet. Hij combineert volgens de Raad van State te veel doelen met elkaar. Naast samenvoeging van de bestaande Elektriciteitswet en Gaswet is dat ook de implementatie van nieuwe Europese regels, en bovendien de uitvoering van bepaalde onderdelen uit het Klimaatakkoord. Dit zorgt ervoor dat de wet verschillende gezichten heeft en dat maakt het ingewikkeld, meent de Raad, ook voor parlementariërs. De bundeling van de huidige E- en G-wet is weinig nuttig, stelt de RVS niet voor het eerst, maar in een eerste reactie spreekt Jetten dit meteen tegen.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de groei van het windturbinevermogen op land: er is meer bijgebouwd dan ooit eerder in een jaar. De plannen voor de nieuwe extrahoogspanningsverbinding in Noord-Holland Noord komen voorbij, en een onderzoek naar de winstgevendheid van power-to-X -een verzamelterm voor manieren om elektriciteit te gebruiken of op te slaan op momenten dat het aanbod heel groot is.

Jeroen Savelkouls (links) en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.