Direct naar inhoud

PODCAST Over ‘hoop, lef en trots’ in de energiesector

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 mei 2024

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC conformeert zich aan de bestaande klimaatafspraken, blijkt uit het onderhandelingsakkoord dat de titel ‘Hoop, lef en trots’ heeft meegekregen.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet bevat tien hoofdstukken, waarvan één is gewijd aan de energietransitie, leveringszekerheid en klimaatadaptatie. Het klimaatbeleid gaat niet door de shredder, een verwijzing naar het PVV-verkiezingsprogramma waarin precies dat werd aangekondigd. In de podcast bespreken Ilse Akkermans, Sabine Sluijters en Wouter Hylkema de opvallendste maatregelen, zoals het alsnog afschaffen van de salderingsregeling en ook het einde van de hybridewarmtepompplicht.

Daarnaast is er aandacht voor de monitor leveringszekerheid die TenneT eerder deze week publiceerde. Daaruit blijkt dat de leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland tot en met 2030 hoog blijft, maar daarna sneller dan eerder gedacht afneemt. En er komt een nieuwe stimuleringsregeling voor wind- en zonne-energieprojecten op land, in plaats van de SDE++-regeling. De nieuwe stimulans krijgt de vorm van een tweerichtingencontract of contract for difference (CfD). Sabine Sluijters vertelt waarom het kabinet hiervoor kiest.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media