Direct naar inhoud

PODCAST Over regionale waterstofambities (en over de val van het kabinet)

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 juli 2023

Deze laatste podcast voor de zomerstop gaat over waterstof. Over Den Helder, dat het energieknooppunt wil worden in de toekomstige waterstofeconomie van Nederland, en over het Noordzeekanaalgebied, dat een belangrijke importhub wil worden. Hans van der Lugt vertelt over de ambities. Het nieuwsoverzicht gaat in belangrijke mate over de val van het kabinet, en de vrees voor stilstand bij de belangrijke spelers in de energietransitie.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Hans van der Lugt bezocht recent twee bijeenkomsten over toekomstplannen met groene waterstof en wat er nodig is om die plannen tot realiteit te verheffen, en vertelt in deze podcast over zijn bevindingen. Den Helder wil een knooppunt worden in de waterstofeconomie omdat daar een aantal pijpleidingen aan land komen waarmee nu aardgas vanaf de Noordzee aan land komt. Daar kan in de toekomst groene waterstof door stromen, zeggen ze in Den Helder. Ook in het Noordzeekanaalgebied positioneert men zich als belangrijk gebied in een waterstofeconomie. Met de coalitie H2A beoogt de industrie aan de IJmond jaarlijks 1 miljoen ton groene waterstof te importeren voor verduurzamingsplannen.

In het nieuwsoverzicht gaan Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema dieper in op de val van het kabinet, en de betekenis hiervan voor de energie- en klimaatplannen. Industrie, energiebedrijven, natuur- en milieuorganisaties, lokale en regionale overheden en netbeheerders riepen eerder deze week de Tweede Kamer op om de vertraging die het einde van Rutte IV onherroepelijk veroorzaakt tot een minimum te beperken. Pas half september zal duidelijk worden of deze oproep enig effect heeft. Behalve het politieke nieuws wordt ook gesproken over de gevolgen voor laagspanningsnet van het explosief groeiende aantal zonnepanelen.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.