Direct naar inhoud

PODCAST Special: de meest opvallende kabinetsplannen van Prinsjesdag

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 22 september 2023

De afgelopen energieweek stond in het teken van Prinsjesdag. Het kabinet kwam met een berekening van wat fossiele subsidies worden genoemd, het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt toch verlengd en er komt een extra schijf in de energiebelasting. Als kers op de taart publiceerde het PBL de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

In deze speciale aflevering van De Week van Energeia gaat presentator Sabine Sluijters over het energienieuws op Prinsjesdag in gesprek met redacteuren Hans van der Lugt, Katrijn de Ronde en Joep Westerveld.

Met de extra klimaatplannen van het demissionaire kabinet, stevent Nederland af op een CO₂-reductie tussen de 46% en 57% in 2030. Daarmee ligt het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55% voor het eerste jaar binnen bereik. Maar om de bovenkant van de bandbreedte te halen “moet alles meezitten, ook niet stuurbare factoren zoals weer en elektriciteitsimport”, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Redacteur Joep Westerveld geeft uitleg bij de ramingen uit het rapport.

Het demissionaire kabinet is met nieuwe cijfers gekomen over de fiscale voordelen die bedrijven (en soms burgers) genieten bij het gebruik van fossiele brand- en grondstoffen. Die bedragen in totaal €39,7 mrd à €46,4 mrd. Redacteur Hans van der Lugt legt uit hoe het daarmee zit, en vertelt over twee wetsvoorstellen voor het afschaffen van belastingvrijstellingen voor het gebruik van fossiele energie, die dinsdag met de Miljoenennota naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De energiebelasting kent vanaf volgend jaar een extra schijf voor huishoudens. Eigenlijk wordt de eerste schijf in tweeën geknipt, zodat kabinetten de mogelijkheid krijgen om voor huishoudelijk verbruik een ander tarief te rekenen. Vooralsnog blijft het tarief in de onderste twee schijven echter gelijk. Redacteur Katrijn de Ronde vertelt hoe de knip tot stand is gekomen en wat er moet gebeuren voordat een nieuw tarief kan worden ingevoerd.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt verlengd, zodat kwetsbare huishoudens ook de aankomende winter steun kunnen aanvragen voor hun energierekening. Aanvankelijk leek het demissionaire kabinet het noodfonds niet met nog een winter te willen verlengen, maar nu is er toch €40 mln voor gereserveerd. Zeven energiebedrijven maakten afgelopen week al bekend €20 mln te reserveren. Redacteur Joep Westerveld bespreekt de aanvankelijke aarzeling van het kabinet die voorafging aan de verlenging.

Van links naar rechts: Sabine Sluijters, Hans van der Lugt, Joep Westerveld en Katrijn de Ronde. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.