Direct naar inhoud

PODCAST Waarom het net op zee €40 mrd duurder wordt dan gedacht

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 20 oktober 2023

Het net op zee dat Tennet aanlegt om de eerste 21 GW aan windturbines aan te sluiten, wordt bijna twee keer zo duur als vorig jaar werd verwacht. De totale kosten tot het net in 2057 is afgeschreven tellen op tot maar liefst €90 mrd, in plaats van de €50 mrd die vorig jaar zomer in het vooruitzicht werd gesteld.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Het stond niet prominent in de Kamerbrief over wind op zee die minister Jetten eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Vorig jaar, schrijft Jetten, schatte zijn ministerie de totale kosten op €2 mrd per jaar, maar nu is de raming opgelopen tot €3,6 mrd per jaar. Voor de periode van 2032 tot 2057 betekent dit dus dat de kosten €40 mrd hoger worden ingeschat. Alleen de aanleg van het net op zee blijkt €10 mrd duurder, maar er zijn meer stijgende kostenposten. Redacteur Hans van der Lugt geeft een toelichting op deze opmerkelijke kostenstijging.

In het nieuwsoverzicht bespreken hoofdredacteur Wouter Hylkema en presentator Ilse Akkermans de betere subsidiemogelijkheden voor energiecoörperaties waar de Tweede Kamer deze week om vroeg. Dat onderwerp wordt voorafgegaan door de bespreking van de congestieproblematiek en de maatregelen die Jetten in stelling brengt om de filevorming op het elektriciteitsnet te lijf te gaan. Vanwege het belang van dit onderwerp, wordt wat extra tijd ingeruimd om het goed te bespreken. Het gebruikelijke derde nieuwsitem vervalt daarom deze week.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.