Direct naar inhoud

PODCAST Waarom het Ørsted en Siemens niet voor de wind gaat

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 november 2023

Afgelopen week werd bekend dat de Deense windprojectontwikkelaar Ørsted zijn directie opschoont, nadat het bedrijf eerder een miljardenafschrijving moest doen op Amerikaanse windprojecten. En het Duitse Siemens Energy krijgt een miljardengarantie van de Duitse overheid voor dochter Siemens Gamesa, een turbinebouwer.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Financieel directeur Daniel Lerup en operationeel directeur Richard Hunter van Ørsted stappen per direct op, maakte het bedrijf dinsdag bekend. De windenergie-ontwikkelaar gaat zich de komende tijd richten op het versterken van de financiële structuur en opnieuw prioriteren van de activiteiten. En woensdag werd bekend dat Siemens Energy een garantie krijgt van €7,5 mrd van de Duitse overheid om daarmee een totaal van €12 mrd aan bankgaranties mogelijk te maken. Bijna alle windturbinefabrikanten in Europa schreven vorig jaar rode cijfers. Wat is er aan de hand? Redacteur Sabine Sluijters geeft uitleg.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de eerste schets voor uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland. Dat moet de Zeeuwse congestieproblematiek oplossen. De gemeente Groningen heeft de eerste stap gezet in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. En elektrolyseproject Djewels in Delfzijl krijgt een maatwerksubsidie van het Rijk tot €80 mln, mits lessen uit het project gedeeld worden.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Ilse Akkermans en Sabine Sluijters. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.