Direct naar inhoud

PODCAST Waarom maatwerkafspraken met industrie achterblijven bij ambities

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 november 2022

Het beleid om te komen tot maatwerkafspraken met grote industriebedrijven over de uitstoot van CO₂ blijft achter bij de eerder verwoorde ambities. Economie-minister Adriaansens verwacht daarover dit jaar met “vier à vijf” bedrijven een intentieverklaring te tekenen, waar eerder gerekend werd op tien à vijftien. In nieuwspodcast De Week van Energeia vertelt redacteur Joep Westerveld hoe dat komt.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De maatwerkafspraken zijn een belangrijk onderdeel van het coalitieakkoord om CO₂-reductie in de industrie te stimuleren. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) wil afspraken maken met de twintig grootste uitstoters van Nederland voor (onder meer) extra CO₂-reductie. Maar sommige bedrijven blijken meer tijd nodig te hebben, andere zijn pessimistisch of het überhaupt zal lukken om maatwerkafspraken te maken.

“Sommige bedrijven hebben zeer concrete voorstellen beschikbaar, andere hebben tijd nodig om met buitenlandse hoofdkantoren af te stemmen en kansrijke voorstellen te identificeren voor meer of snellere reductie”, aldus de minister. “Daarnaast vragen de uitdagende actuele marktomstandigheden veel aandacht van de bedrijven.”

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema het zogenoemde safehouse van het industriecluster Rotterdam. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat de verduurzamingsplannen van bedrijven en netbeheerders beter op elkaar aansluiten, vooral doordat bedrijven hun plannen anoniem en veilig met elkaar en met de netbeheerders kunnen delen. Het tweede onderwerp is het PBL-onderzoek waaruit blijkt dat de collectieve, wijkgerichte warmteaanpak in de wielen wordt gereden doordat subsidiemaatregelen veelal op individuele huishoudens gericht zijn. Tot slot wordt de e-boiler en de thermoskan van Vattenfall besproken.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.