Direct naar inhoud

PODCAST Waarom Nederland niet stemde over het EU-gasprijsplafond

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 december 2022

De EU-lidstaten zijn het deze week na moeizame onderhandelingen eens geworden over een prijsplafond voor gascontracten op de groothandelsmarkten. Hoewel er ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel veel waarborgen zijn toegevoegd die verstoringen moeten voorkomen, onthield Nederland zich maandag van stemming. In deze podcast praten we daar verder over met redacteur Jeroen Savelkouls.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De enorme prijspiek op de virtuele gashandelsplaats TTF van afgelopen augustus heeft veel losgemaakt. Een grote groep EU-lidstaten vraagt nu al geruime tijd om de invoering van een prijsplafond om excessen in de toekomst te voorkomen. Maar niet iedereen is daar gecharmeerd van. Met name Nederland en Duitsland vinden ingrijpen in het marktproces gevaarlijk; het zou ertoe kunnen leiden dat handelaren de beurs gaan mijden en dat de leveringszekerheid in gevaar komt. Voor- en tegenstanders bereikten afgelopen maandag een compromis, waar nagenoeg alle lidstaten mee instemden. Nederland deed dat niet.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Joep Westerveld ander belangrijk nieuws uit Brussel: de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem ETS. Daarnaast gaan zij in op de toekenning van bijna €800 mln subsidie aan zeven Nederlandse elektrolyseprojecten en op het Landelijk Actieprogramma Netcongestie van voormalig Tennet-topman Ben Voorhorst.

Van links naar rechts: Joep Westerveld, Jeroen Savelkouls en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio. Deze week wordt Wouter wegens ziekte vervangen door redacteur Joep Westerveld.