Direct naar inhoud

PODCAST Waarom partijen vallen over de CO₂-heffing

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 april 2024

De Voorjaarsnota werd eerder deze week gepresenteerd en staat deze week centraal in de podcast. Uit de nota blijkt dat het kabinet tijdelijk de indirecte kostencompensatie voor grootverbruikers nieuw leven in blaast. Ook gaat de CO₂-heffing voor grote bedrijven omhoog – tenzij de Kamer daar een stokje voor steekt.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

En daar lijkt het wel op: de vier partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuwe coalitie – PVV, VVD, NSC en BBB – zijn alle vier tegen verhoging van de heffing, bleek deze woensdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de voortgang van de maatwerkafspraken. Energeia-redacteur Joep Westerveld vertelt er in de studio meer over.

Er kwam meer energienieuws uit de voorjaarsnota. Zo trekt het kabinet vanuit het Klimaatfonds ruim €1 mrd uit voor warmtenetten en komt er geld voor een waterstoftransportnet op zee. Meer over deze plannen hoort u van Energeia-redacteur Sabine Sluijters.

Vanwege de ruimte aandacht voor de voorjaarsnota, bestaat het wekelijkse nieuwsoverzicht deze week uit één item: de Energiewet. De Tweede Kamer sprak maandag voor de tweede keer over dit wetsvoorstel, en er zijn een aantal Kamerfracties die in het kader van de nieuwe wet nog eens goed willen kijken naar de taken van netbeheerders. Hoofdredacteur Wouter Hylkema bespreekt met Ilse Akkermans welke taken, en wat demissionair minister Jetten daarvan vindt.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media