Direct naar inhoud

PODCAST Waarom voorbeeldbedrijf Nyrstar opnieuw de productie stillegt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 januari 2024

Zinkproducent Nyrstar lijkt een voorbeeldbedrijf: geëlektrificeerd, groen en flexibel. Maar de zinkfabriek in Budel ligt opnieuw stil. De reden: aanhoudend hoge kosten voor elektriciteit en verslechterde marktomstandigheden in Nederland.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Nyrstar draait geheel op groene elektriciteit en verbruikt in een normaal jaar net zo veel stroom als de stad Eindhoven (ongeveer 1,2 TWh) maar de fabriek in Budel is tot nader order op ‘care & maintenance’ geplaatst. Opvallend is dat de productie van zink en andere metalen vooralsnog wel doorgaat op andere Nyrstar-locaties in Europa. In België, Frankrijk en Duitsland is de prijs van elektriciteit ook relatief hoog, maar volgens Nyrstar wordt de schade daar beperkt doordat die landen bepaalde steunmaatregelen handhaven die Nederland heeft afgeschaft. Daardoor zouden de marges in Nederland extra onder druk staan. Transportkosten maken de financiële pijn nog groter.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema waarom Budget Energie zich aansluit bij de groeiende lijst energieleveranciers die kosten rekenen voor huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het net. Als tweede wordt de enorme batterij die het Nederlandse bedrijf GIGA Storage wil plaatsen in België besproken. Het nieuwsoverzicht wordt afgesloten met de lening van €25 mrd die het demissionaire kabinet aanbiedt aan transissienetbeheerder TenneT.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media