Direct naar inhoud

PODCAST Waarom waterstofplannen RWE botsen met plannen netbeheerders

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 januari 2024

Energiebedrijf RWE wil vanaf 2026 in Limburg waterstof produceren uit afval om de uitstoot op industriecluster Chemelot te verlagen. Maar de uitbreiding van het stroomnet dat daarvoor nodig is, staat pas in 2028 gepland.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

RWE is niet gelukkig met de ontstane situatie. De reactie op een consultatiedocument eind vorige jaar was duidelijk: “Het project en de ontwikkeling zijn in volle gang. Dit betekent dat RWE al verplichtingen is aangegaan voor tientallen miljoenen met engineeringfirma’s en leveranciers (reserveringen). Uitstel van het project zal leiden tot afhaken van leveranciers, vervallen van reserveringen, meer kosten en opnieuw beginnen na twee jaar met dito onzekerheden over planning en productiecapaciteit op dat moment. Dit zal ongetwijfeld leiden tot verder uitstel en mogelijk afstel.” Over hoe nu verder vertelt redacteur Joep Westerveld.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema waarom twee gaswinningsputten in Groningen na sluiting toch weer open gingen. Ook komt lags hoe het zit met het groene gas dat energiebedrijf Vattenfall gaat afnemen van afvalverwerker Renewi. En waarom thuisbatterijen voor het opslaan van opgewekte zonnestroom op piekmomenten niet per se helpen tegen netcongestie.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media