Direct naar inhoud

PODCAST ‘Wat echt nodig is, is een verandering van mindset’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 juni 2018

Op Energeia Energy Day 2018 ging het over politiek, visie en de toekomst. Over industrie, consumenten en de overheid. Gedurende de dag interviewde dagvoorzitter Roelof Hemmen enkele sprekers over hun kijk op de energiewereld van nu, en op die van morgen. Vandaag: Nienke Homan, gedeputeerde in Groningen namens GroenLinks, over draagvlak en heldere boodschappen van bestuurders.

Nienke Homan op Energeia Energy Day 2018. (Bron: Sander Nieuwenhuys)

Zorg dat inwoners vanaf het begin mogen meepraten over waar hernieuwbare energieopwekking gaat plaatsvinden, en zorg dat ze er wat voor terugkrijgen. Dat is in een notendop de manier om draagvlak te creëren, denkt gedeputeerde Nienke Homan. “Het is heel simpel, maar dat zijn de voorwaarden die wij tot nu toe hebben gehoord.“

Er iets voor terugkrijgen komt doorgaans neer op harde euro’s, hoewel Homan werkgelegenheid ook als belangrijke teruggave noemt. “Groningen heeft een aantal windparken, en we hebben omwonenden die daar €200 per maand voor terugkrijgen gedurende de looptijd van zo’n windpark.” Mensen gaan volgens Homan dan nadenken over hoe dat te besteden. Profiteert elk huishouden individueel, of gaat het geld in een pot om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren? “Het verandert de mindset van mensen. Maar wat echt nodig is, is een verandering van de mindset van bestuurders.”