Direct naar inhoud

PODCAST Werkpaard van de energietransitie komt tussen hekjes te staan

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 februari 2023

De belangrijkste subsidieregeling voor verduurzaming en CO₂-reductie de SDE++, krijgt dit jaar een budget van € 8 mrd. Dit werkpaard van de Nederlandse energietransitie moet in 2030 de CO₂-uitstoot al met 4 megaton hebben gedrukt. Nieuw dit jaar zijn hekjes in de regeling. Redacteur Joep Westerveld vertelt in de studio wat daarvan de bedoeling is.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De hekjes reserveren een deel van het SDE-budget. Voor drie categorieën is elk €750 mln beschikbaar. Het gaat om lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen. Idee achter de hekjes is dat deze technieken nu nog niet zo kosteneffectief zijn als andere technieken, maar op langere termijn wel noodzakelijk zijn voor de energietransitie.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de milieubelasting van warmtepompen. Die blijkt hoger te zijn dan tot nu toe volgde uit berekeningen, en dit kan relevant zijn voor nieuwbouwprojecten. Het tweede nieuwsitem gaat erover dat uitbundige zonneschijn ervoor kan zorgen dat omvormers van zonnepanelen massaal afschakelen om overspanning te voorkomen. Dit zorgt op zijn beurt voor spanningsdips, die netbeheerders dwarszitten. Zij komen daarom met een voorstel. Het laatste onderwerp is de ophef in de Tweede Kamer en daarbuiten, die is ontstaan over een aangenomen voorstel van de SGP dat “clubs als Urgenda” uit de rechtszaal moet weren.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.