Direct naar inhoud

PODCAST Windparken met oog voor vogels, vissen en zeezoogdieren

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 juni 2023

De ecologische maatregelen van het consortium Ecowende voor het nog te bouwen windpark Hollandse Kust (west) VI lijken een opmaat naar een nieuwe standaard. Het consortium, bestaande uit Eneco en Shell, komt met verrassende maatregelen die de ecologie van de Noordzee moeten ondersteunen, zoals riffen van oude fruitbomen als schuilplaats voor vissen. Sabine Sluijters vertelt waarom ecologische maatregelen in windparken belangrijk zijn.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Behalve de aanleg van de riffen van fruitbomen –treereefs genoemd- heeft Ecowende aandacht voor allerlei dieren: bruinvissen, zeehonden, trekvogels en vleermuizen. Om onderwatergeluid te vermijden wordt geëxperimenteerd met een vibrohamer die de fundaties van de windturbines door middel van trillingen op diepte kunnen brengen. Andere maatregelen moeten voorkomen dat vliegende dieren geraakt worden door een rotorblad. Kleur, geluid en positie van de rotor worden ingezet om het aantal aanvaringen te beperken. Alle kennis die word opgedaan komt in een openbaar ecologisch datamanagementsysteem waar ook andere bedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de situatie dat huishoudens na een rechterlijke uitspraak weer moeten opdraaien voor de kosten van het verwijderen van een gasaansluiting, en het politieke ongemak dat hieruit voortvloeit. Daarna wordt de grote rol die Tennet toedicht aan batterijen in het Nederland van 2030 besproken. Het maakt volgens de transmissienetbeheerder uit wáár die batterijen komen. In het laatste onderwerp vliegen de miljoenen je om de oren, als de Warmtenetten Investeringssubsidie en de voortgangsrapportage van het Programma verduurzaming gebouwde omgeving worden besproken.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Sabine Sluijters en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.