Direct naar inhoud

PODCAST Zesde cluster industrie vreest bij vergroening voor lasten zonder lusten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 maart 2023

Met het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie wil het kabinet alle sectoren uit de zware industrie in verduurzaamde vorm voor Nederland behouden. Niet alles kan tegelijk, dus het kabinet geeft voorrang aan de vijf grote industrieclusters. Daar is de overige energie-intensieve industrie in Nederland niet blij mee.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Afgelopen week presenteerde minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (VVD) een plan voor de verduurzaming van de Nederlandse industrie, onder het motto “liever groen hier dan grijs elders”. Het kabinet wil voorrang geven aan de vijf grote industrieclusters. Dat viel slecht bij overige energie-intensieve industrie in Nederland. Zij vrezen met lege handen te staan bij het oplossen van infrastructurele knelpunten, terwijl ze wel bijdragen aan de vergroening van de industrieclusters door bijvoorbeeld een CO2-heffing te betalen. Redacteur Joep Westerveld volgde het Kamerdebat over de kabinetsplannen, en sprak de bedrijven uit het zesde cluster.

In het nieuwsoverzicht praten Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema over de proeftuin voor energieopslagbedrijven op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Als tweede item komt langs het uitstel voor de nieuwe regels voor opzegvergoedingen. Energieleveranciers hebben hun systemen niet op tijd klaar, waardoor de nieuwe regels pas op 1 juni in zullen gaan. Tot slot: de kosten voor de aanleg van warmtenetten kunnen met 25% omlaag.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.