Direct naar inhoud

Waarom investeringsbeslissingen in waterstof uitblijven

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld. Deze week kijken we, naar aanleiding van de aankondiging van het Franse bedrijf Lhyfe om een waterstoffabriek in Noord-Nederland te willen bouwen, naar de ontwikkelingen op het vlak van waterstof.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Het jonge Franse bedrijf Lhyfe heeft plannen voor een groenewaterstoffabriek met een vermogen van maximaal 200 MW in het chemiecluster Delfzijl. Dit soort plannen klinken vaker, het plan van Lhyfe is het tiende waterstofproject in Noord-Nederland. Tot een definitief investeringsbesluit leiden deze plannen vooralsnog meestal niet. Dat komt veelal doordat er nog te veel onzeker is rond de toekomst van waterstof in het energiesysteem, een onderwerp dat maandag ook op de Energeia Energy Tour ruim aan bod kwam.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

In het nieuwsoverzicht behandelen Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de malaise waar de glastuinders in verzeild zijn door de energiecrisis, en dat hun warmtekrachtkoppelingen vaak juist nog een bron van inkomsten vormen. De moties de de Tweede Kamer aannam rond het energieprijsplafond worden ook besproken. En de afwijzende reactie van de netbeheerders op de aansluittermijnen die de ACM deze zomer voorstelde passeren de revue.