Direct naar inhoud

PODCAST Wat er nog nodig is voor een waterstofmarkt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 februari 2024

De organisatie HyXchange onderzoekt de mogelijkheden voor een toekomstige waterstofbeurs. Die krijgt eigenschappen van zowel de elektriciteitsmarkt als de gasmarkt. Een index voor de kosten van waterstof, HYCLICX, moet op die nieuwe beurs een rol gaan spelen.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Over wat er allemaal voor nodig is om zo’n waterstofmarkt tot stand te brengen, vertelt Energeia-redacteur Hans van der Lugt. Fluctuaties op de markt zullen vooral komen van de aanbodzijde, gedreven door het weer dat de productie van hernieuwbare energie (zon en wind) stuurt en daarmee invloed heeft op het aan of uit staan van elektrolysers. De index HYCLICX kan een rol spelen bij het beantwoorden van de vraag of een producent van groene waterstof zijn elektrolysers wel of niet moet laten draaien.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de aankondiging door netbeheerder TenneT van drie nieuwe hoogspanningsverbindingen, vooral nodig om elektriciteit van windparken op zee beter kwijt te kunnen. Onderwerp twee is het internationale waterstofproject Hy2Infra, dat is opgezet door zeven EU-landen, en nu is goedgekeurd als project van gemeenschappelijk Europees belang, wat betekent dat nationale overheden €6,9 mrd aan staatssteun kunnen verlenen. Via terminalexploitant Vopak zit Nederland in het project. Als laatste komen twee Nederlandse startups aan bod. Carbyon en Recarbn hebben een contract getekend met de Canadese projectontwikkelaar Deep Sky voor het filteren van CO₂ uit de lucht.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media