Direct naar inhoud

Wat er anders moet na de parlementaire enquête Groningen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 21 oktober 2022

De bijna zeventig openbare verhoren van getuigen in de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen zitten erop. Redacteur Jeroen Savelkouls vertelt in De Week van Energeia over de opvallendste momenten, plaatst kritische kanttekeningen en vertelt hoe de enquête nu verder gaat.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

In maart 2019 besloot de Tweede Kamer tot een parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen om daarmee inzicht te krijgen in de besluitvorming op cruciale momenten en lessen te trekken voor de toekomst. Sinds juni zijn 69 getuigen gehoord, uiteenlopend van gedupeerden van aardbevingen tot aan premier Mark Rutte. Welke conclusie kan getrokken worden na al deze verhoren?

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de voorstellen van de Europese Commissie voor het verder ingrijpen in de Europese energiemarkten, het alternatief dat er moet komen voor de TTF-benchmark en de ontvangst van de plannen bij deskundigen. Verder passeert de komst van een bio-LNG-fabriek in Amsterdam de revue, evenals de tegemoetkoming aan het energie-intensieve mkb.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Jeroen Savelkouls en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.