Direct naar inhoud

Weekend van demonstraties tegen steenkool en kernenergie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 juni 2017

Tegen de opwekking van elektriciteit met kolen of kernenergie werd dit weekend fel geprotesteerd. Klimaatactivisten blokkeerden zaterdag onder de noemer ‘Code Rood’ de kolenoverslag OBA Bulk Terminal in de Amsterdamse haven. En tienduizenden mensen uit België, Duitsland en Nederland hebben zondag geprotesteerd tegen de kerncentrale Tihange.

20170626oba.jpg
Actievoerders van de groep Code Rood op het overslagterrein in de Amsterdamse haven. Op het spandoek staat ‘Keep it in the ground’. (Foto: Hollandse Hoogte/Ingrid de Groot)

Ongeveer driehonderd actievoerders blokkeerden gedurende de dag het kolenoverslagbedrijf OBA. Demonstranten waren in torens en apparaten geklommen. Aan het eind van de middag vertrokken ze weer. Vijf actievoerders bleven op het terrein achter om het protest op eigen initiatief voort te zetten. Later op de avond werden deze vijf betogers door de politie aangehouden wegens huisvredebreuk.

Kolencentrale Nuon
Eerder tijdens de demonstratie werden zeven betogers aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze werden opgepakt toen ze vanaf het overslagterrein het grondgebied van de nabijgelegen kolencentrale van Nuon op wilden en de beveiligers bedreigden, aldus de politie.

De actiegroep protesteerde met de actie tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. “Code Rood wil dat de Amsterdamse haven zijn deuren sluit voor olie, benzine en kolen en dat Nederland voorop gaat lopen in de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving”, zo luidt de verklaring.

Ook hield een groep van tientallen sympathisanten buiten het terrein een protestoptocht. De actie is een burgerinitiatief, ingegeven door de uitspraak in de Urgenda-zaak, precies twee jaar geleden, waarin de rechter oordeelde dat de overheid meer moet doen om haar burgers te beschermen tegen klimaatverandering.

20170626tihange.jpg
Demonstranten vormen een menselijk keten van negentig kilometer lang. (Foto: Wiktor Dabkowski / Hollandse Hoogte)

Massale demonstratie tegen Waalse kerncentrale
Tienduizenden mensen uit België, Duitsland en Nederland hebben zondag geprotesteerd tegen de kerncentrale Tihange in Hoei, een plaats aan de Maas in de Waalse provincie Luik. Daarover schreef zondag Het Financieele Dagblad. De demonstranten maken zich zorgen over de technische staat van de centrale, die eigendom is van het Franse energieconcern Engie.

Volgens het Vlaamse dagblad De Morgen waren zondagmiddag 40.000 mensen op de been. Zij vormden een negentig kilometer lange menselijke keten van Hoei naar Aken, net over de grens in Duitsland. In Duitsland is het verzet tegen kernenergie al jaren groot, aanzienlijk groter dan in België of Nederland.

Haarscheurtjes
De centrale, die haarscheurtjes vertoont in de in totaal drie reactoren die ook geregeld worden getroffen door storingen, zou aanvankelijk in 2015 stilgelegd worden na veertig jaren dienst te hebben gedaan. Maar de vorige regering, die onder leiding stond van de Franstalige socialist Elio Di Rupo, besloot in 2012 de sluiting tien jaar uit te stellen.

Het uitstel werd in 2014 ook gegund aan de kerncentrale bij Doel, net over de grens bij Bergen op Zoom. Deze centrale heeft vier reactoren en wordt ook geregeld getroffen door storingen.