Direct naar inhoud

De energiestrategie van industriecluster Rotterdam-Moerdijk, en een stikstofuitspraak

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 oktober 2022

De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld. Deze week kijken we naar het industriecluster Rotterdam-Moerdijk, dat recent een update gaf van de in 2021 verschenen cluster-energiestrategie (CES).

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Industriecluster Rotterdam-Moerdijk is naar eigen zeggen “goed gepositioneerd” om het klimaatdoel van 55% CO₂-reductie in 2030 te halen. Dat is de conclusie van een datastudie die de verwachte energiestromen in het cluster beter in kaart heeft gebracht. Voorwaarde is een sterke groei in het aanbod van hernieuwbare elektriciteit, waterstof en CO₂-opslagcapaciteit. En dat laatste kan nog wel eens een struikelblok blijken. Eind deze maand doet de raad van State uitspraak over de Milieuvergunning van CCS-project Porthos.

Van links naar rechts Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

In het nieuwsoverzicht behandelen Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de duidelijkheid die het kabinet deze week gaf over het prijsplafond voor huishoudens (terwijl de onduidelijkheid voor het MKB nog even voortduurt); de alternatieven voor de TTF-prijsindex op de gasmarkt en de indirecte kostencompensatie voor grootverbruikers van elektriciteit.