Op deze pagina brengt Energeia kort nieuws over hoe de corona-pandemie de energiesector raakt. Ook vindt u hier links naar onze belangrijkste artikelen over de corona-uitbraak. Het artikel krijgt regelmatig een update.
Dit is een ouder artikel. De nieuwste versie van ‘Kort coronanieuws’ vindt u hier.
Komst duurzaamheidskader biomassa vertraagd (3 april)
Het kabinet werkt aan een duurzaamheidskader voor biomassa. Over het gebruik van biomassa in de energievoorziening is veel discussie. Dit kader moet zorgen voor meer duidelijkheid over hoe de duurzaamheid van biomassa nu eigenlijk wordt vastgesteld en geborgd. Dat kader had in maart 2020 naar de Tweede Kamer zullen worden gestuurd, maar dat is niet gebeurd. De vertraging wordt veroorzaakt omdat het kabinet wacht op het advies van de Sociaal Economische Raad, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in een brief. Maar dat overlegorgaan heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen met het opstellen van dat advies. En omdat het advies “belangrijke input” is voor het kader, loopt dat kader nu dus ook enige vertraging op.
Het duurzaamheidskader is van belang voor op het opstellen van regionale energiestrategieën en warmtevisies van gemeenten. De deadline voor de RES-sen is 1 juni, terwijl de warmtevisies officieel pas in 2021 hoeven te worden gepubliceerd. Maar aangezien in de RES ook de warmtevoorziening van de gebouwde omgeving is verwerkt, zijn er gemeenten die aan beide gelijktijdig werken.
VN-klimaattop uitgesteld tot 2021 (2 april)
De Verenigde Naties hebben de voor november geplande klimaattop in Glasgow uitgesteld tot volgend jaar. Door de maatregelen in verband met de coronacrisis blijkt het niet mogelijk de noodzakelijke voorbereidende gesprekken te voeren. De top had een belangrijke ontmoeting moeten worden voor de verdere invulling van de afspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Op de website van de top staat nog steeds vermeld dat 2020 “een cruciaal jaar voor de toekomst van onze planeet” zal worden.
Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd, ditmaal mede door corona (2 april)
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is opnieuw vertraagd. In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) weten dat door de coronamaatregelen de beoogde startdatum van 1 januari 2021 in het geding is gekomen. Op welk moment de wet dan wel van kracht kan worden, is nog niet bekend.
Het is niet voor het eerst dat er vertraging ontstaat in de totstandkoming van de Omgevingswet. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het nieuwe stelsel in 2018 van kracht zou worden. Later werd dit uitgesteld tot 1 juli 2019 en vervolgens tot 1 januari 2021. Nu is die datum dus ook onhaalbaar geworden.
Dat corona zo ingrijpt in dit wetgevingsproces, komt doordat de inwerkingtreding van de Omgevingswet veel vraagt van de decentrale overheden. De maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, leiden er toe dat werkzaamheden op alle niveaus nu op een laag pitje staan. Van Veldhoven benadrukt in haar brief dat uitstel geen afstel betekent. “Ik zie nog steeds grote bereidheid in het land bij alle partners om de Omgevingswet in te voeren.”
Overigens is de coronacrisis niet de enige oorzaak van de vertraging. De minister noemt ook de “stevige implementatieopgave” als reden.
Vattenfall: deze situatie moet niet al te lang duren (1 april)
Bedrijf in coronatijd
Vattenfall: deze situatie moet niet al te lang durenDe uitbraak van het coronavirus en vooral de maatregelen ter bestrijding daarvan hebben een groot effect op bedrijven. Hoe gaan zij daar in de dagelijkse praktijk mee om? En wat zijn de effecten op de langere termijn? Vandaag het tweede deel uit een serie over de gevolgen van de crisis voor de energiesector: Vattenfall Nederland.
Enexis maakt gebruik van stille binnenstad (1 april)
Netbeheerder Enexis heeft de vervanging van gasleidingen in de binnenstad van Eindhoven naar voren gehaald in de planning, laat het bedrijf via Twitter weten. Omdat nu alle horeca in de binnenstad gesloten is in verband met de coronamaatregelen, levert het openbreken van de straten in het centrum nu minder overlast op. De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM, benadrukt de netbeheerder.
‘Meer overstappers door coronacrisis’ (1 april)
Lees hier het hele artikel
Door corona en lage gasprijs meer overstappers van energiePrijsvergelijkingssite Pricewise ziet een opmerkelijke groei in het aantal overstappers, zo meldt het FD. Als gevolg van de coronacrisis zouden huishoudens hun vaste lasten nog eens goed onder de loep nemen. Het overstappen naar een andere energieleverancier kan dan al snel een slok op een borrel schelen. De lage gasprijs draagt ook bij aan deze trend. Volgens Pricewise heeft de site niet eerder zoveel bezoekers getrokken in deze periode van het jaar. Consumenten zijn ook geïnteresseerd in een overstap naar een andere televisie- en internetaanbieder.
Campagne veilig graven (1 april)
De regionale netbeheerders zijn begonnen met de jaarlijkse campagne Veilig Graven. Met die campagne willen de netbeheerders particulieren, hoveniers en kleine aannemers bewust maken van de risico’s van graafwerkzaamheden. Nu veel mensen door de coronamaatregelen thuis zijn, wordt er nog meer in tuinen gewerkt dan normaal gesproken in het voorjaar, stelt Netbeheer Nederland. Ook in tuinen kunnen gasleidingen of stroomkabels onder de grond liggen, iets waar veel mensen niet aan zullen denken als ze een boom in hun tuin planten en daarvoor met de grondboor aan de slag gaan. Maar “juist in deze corona-tijd, komt een stroomstoring extra slecht uit”, aldus de branchevereniging van netbeheerders.
BP gaat snijden (1 april)
Lees hier het hele artikel
BP gaat ook snijden in de investeringenBP gaat zijn investeringen met een kwart terugbrengen. Ook gaat het Britse olieconcern de komende twee jaar voor $2,5 mrd aan kosten besparen. Daarmee wil BP de coronacrisis, die geleid heeft tot een forse daling van de olieprijs, het hoofd bieden. “Dit zijn misschien wel de meest meedogenloze omstandigheden voor olie- en gasbedrijven in decennia, maar ik ben ervan overtuigd dat we er doorheen zullen komen. We weten wat we moeten doen en we hebben dit eerder gedaan”, zei topman Bernard Looney in een verklaring.
Vattenfall biedt niet op windpark Hollandse Kust Noord (31 maart)
Lees hier het hele artikel
Vattenfall biedt niet op windpark Hollandse Kust NoordEnergiebedrijf Vattenfall gaat niet bieden op de tender voor het offshore windpark Hollandse Kust Noord van 700 MW. De economische situatie is door de maatregelen rondom het coronavirus te onzeker. Dat zegt het bedrijf in antwoord op vragen van Energeia. “De situatie is onvoorspelbaar”, zegt Vattenfall-woordvoerder Robert Portier. Dus kiest het energiebedrijf ervoor om zich te concentreren op bestaande centrales en projecten.
Noordzeeakkoord nog iets vertraagd (31 maart)
De diverse partijen die een onderhandelingsakkoord bereikten over de toekomstige inrichting van de Noordzee, krijgen langer de tijd om hun achterban te raadplegen over het behaalde resultaat. “Vanwege de Corona-ontwikkelingen zijn sommige achterbanraadplegingen uitgesteld. Daarom is de gestelde termijn van 31 maart 2020 verlengd tot 15 april 2020”, laat het Noordzeeoverleg op zijn website weten. Het Noordzeeoverleg is onderdeel van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, en heeft op verzoek van de minister van Infrastructuur en Waterstaat (Cora van Nieuwenhuijzen, VVD) onder voorzitterschap van PVDA-coryfee Jacques Wallage de verschillende belanghebbenden rond de Noordzee bij elkaar gebracht.
Natuurbeheer, scheepvaart, visserij, gas- en oliewinning, zandwinning en windparkbouwers willen allemaal de schaarse ruimte op de Noordzee benutten, maar kunnen elkaar daarbij in de weg zitten. Zodra alle organisaties, zoals NWEA, Nogepa, EBN en Tennet maar ook de Vissersbond, Greenpeace, Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland en de brancheorganisatie Zeehavens hun achterban hebben geraadpleegd, hoopt het Noordzeeoverleg tot een definitief akkoord te kunnen komen.
Shell boekt $400 mln tot $800 mln af door corona (31 maart)
Shell verwacht in het eerste kwartaal als gevolg van de fors gedaalde olieprijs voor $400 mln tot $800 mln aan afboekingslasten te nemen. Dat heeft de olie- en gasmultinational dinsdagmorgen bekendgemaakt in een handelsupdate. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De coronacrisis heeft volgens het bedrijf tot grote onzekerheid geleid over de macro-economische omstandigheden als het gaat om de olieprijs en de vraag naar olie, gas en aanverwante producten. Ook constateert Shell toegenomen volatiliteit op de grondstoffenmarkten.
Dat heeft volgens het bedrijf vooral effect gehad op de resultaten in maart, met een relatief beperkte invloed in de eerste twee maanden van dit jaar. De liquiditeitspositie van Shell blijft naar eigen zeggen sterk. De marges in de raffinagetak zullen in de eerste drie maanden van dit jaar lager uitvallen dan in het vierde kwartaal van 2019, maar de marges op de verkoop van olieproducten blijven volgens het bedrijf sterk, omdat de impact van het coronavirus op de vraag in het eerste kwartaal “niet significant” is.
Protocol Samen Veilig Doorwerken (30 maart)
Het Protocol Samen Veilig Doorwerken van brancheverenigingen Bouwend Nederland, Techniek Nederland en het ministerie van Binnenlands Zaken is met enthousiasme ontvangen in de sector. Het webinar van de twee brancheverenigingen, die vrijdag bij verschijning van het protocol werd aangekondigd, had deze maandag al 700 aanmeldingen. Het protocol benadrukt de noodzaak tot afstand houden, en schept heldere regels. “Het is een houvast voor bedrijven”, zegt Techniek Nederland-woordvoerder Dick Reijman. “Onze achterban is heel positief.”
Veel energiebedrijven met monteurs in dienst hadden al vergelijkbare maatregelen getroffen, bleek uit een eerdere rondgang van Energeia. De uitrol van de slimme meter was door netbeheerders voorlopig stilgelegd. Dat blijft voorlopig ook zo, laat branchevereniging Netbeheer Nederland desgevraagd weten, al wordt de situatie nauwlettend gevolgd en is er veelvuldig overleg met de andere partijen. Ook andere energieprojecten kampen met de gevolgen van de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Duurzame-ondernemersclub NVDE is positief over het protocol. Directeur Olof van der Gaag: “Dit gaat over praktische manieren om weer vooruit te kunnen.”
Een groot deel van het protocol bestaat uit de bekende regels: zoveel mogelijk thuiswerken en niet gaan werken bij gezondheidsklachten van jezelf of iemand met wie je in huis woont. Geen handen schudden, houd anderhalve meter afstand en maak gereedschap en gebruiksvoorwerpen regelmatig schoon. Verder wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk met eigen vervoer te reizen. Zijn busjes onvermijdelijk, doe dan het raampje open om extra ventileren (bij mooi weer, dat dan weer wel). Ook mogen gereedschap en telefoons niet worden gedeeld. Werkzaamheden bij klanten moeten worden voorafgegaan door een check, of er iemand in het huishouden besmet is met het coronavirus, danwel klachten heeft die verband kunnen houden met zo’n besmetting (hoesten, verkoudheid).
Ook hier geldt de regel van afstand houden, en wordt aangeraden om bij het aftekenen of afsluiten van contracten zo min mogelijk gebruik te maken van gemeenschappelijke apparatuur. Doe alleen het noodzakelijke werk, staat in het protocol. Mocht iemand toch een besmetting hebben en er moeten werkzaamheden plaats vinden: houd dan de buitendeur open, zorg dat de mensen in een andere kamer zijn tijdens de werkzaamheden en communiceer zo nodig via de telefoon.
NAM anticipeert en navigeert door zwaar weer (30 maart)
Bedrijf in coronatijd
NAM anticipeert en navigeert door zwaar weerDe uitbraak van het coronavirus en vooral de maatregelen ter bestrijding hebben een groot effect op bedrijven. Hoe gaan zij daar in de dagelijkse praktijk mee om? En wat zijn de effecten op de langere termijn? Vandaag het eerste deel uit een serie over de gevolgen van de crisis voor de energiesector: de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Tweede Kamer stelt spoedlijst op… (30 maart)
Nu de Tweede Kamer enkel nog fysiek bijeenkomt voor vergaderingen over de coronacrisis dreigen veel wetgevingstrajecten vertraging op te lopen. Om te voorkomen dat belangrijke onderwerpen te lang blijven liggen, heeft het kabinet een lijst opgesteld met voorstellen die met enige spoed moeten worden behandeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in dossiers die binnen twee maanden op de agenda moeten komen, en dossiers die voor de zomer moeten worden afgehandeld.
Tot de eerste categorie behoort het plan om een verbod in te stellen op het gebruik van laagcalorisch gas door de negen grootste verbruikers. Volgens een korte toelichting gaat het om een “politiek belangrijk wetsvoorstel”. Het debat hierover heeft al plaatsgehad, maar er moet nog worden gestemd. Onder de tweede categorie worden onder meer het Wetsvoorstel versterking gebouwen Groningen het geschaard. Ook de invoering van de verhoogde investeringsaftrek voor mijnbouw op zee behoort hiertoe. Ook deze twee dossiers krijgen het predicaat “politiek belangrijk” mee.
…en het kabinet een spoedwet (30 maart)
Vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met een spoedwet die decentrale overheden in staat stelt om besluiten te nemen zonder fysiek bij elkaar te komen. “Sinds het uitbreken van de coronacrisis komen gemeenteraden en provinciale staten vrijwel niet meer bijeen”, schreef minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken vrijdag na de ministerraad. “De noodzakelijke besluitvorming in het openbaar bestuur dreigt daardoor stil te vallen.“
Gemeenteraden en provinciale staten kunnen volgens de huidige wet namelijk niet via een digitale vergadering rechtsgeldig besluiten nemen. Knops: “Om dit tijdelijk wel mogelijk te maken, heb ik een spoedwet voorbereid.” Knops vraagt vervolgens de Kamer om de grootst mogelijke spoed, en hoopt dinsdag de wet al aangenomen te krijgen. “Het is van het grootste belang dat het wetsvoorstel op de kortst mogelijk termijn in werking kan treden, zodat ook de decentrale volksvertegenwoordigingen kunnen doen waarvoor zij gekozen zijn: het nemen van besluiten in het algemeen belang.”
De VNG, het IPO, de Unie van Waterschappen en andere beroepsverenigingen steunen volgens de minister de wet.
Kabinet stelt klimaatplannen uit wegens corona (27 maart)
Lees hier het hele artikel
Kabinet stelt klimaatplannen uit wegens coronaHet kabinet stelt nieuwe klimaatplannen die nog dit jaar de CO₂-uitstoot fors moeten verminderen voorlopig uit vanwege de coronacrisis. Dat maakte klimaatminister Eric Wiebes vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Het wordt voor het kabinet daardoor nog moeilijker om aan het zogeheten Urgenda-vonnis te voldoen.
Thuiswerkers in Amsterdam boos op Liander (27 maart)
Monteurs van netbeheerder Liander zijn donderdag door boze thuiswerkers gehinderd tijdens onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnet. Liander moest voor een reparatieklus tijdelijk de stroom afsluiten in enkele straten in Amsterdam. Omdat veel mensen thuiswerken in verband met de coronamaatregelen, viel dat niet in goede aarde. Volgens de Amsterdamse krant Het Parool maakten thuiswerkers aan zowel het Meerhuizenplein in de Rivierenbuurt als aan de Transvaalkade in Amsterdam Oost het de monteurs in eerste instantie onmogelijk om hun werk te doen. Na tussenkomst van een uitvoerder konden de monteurs uiteindelijk wel aan de slag en is de reparatie uitgevoerd.
De stroomafsluitingen waren van tevoren aangekondigd, en waren volgens Liander noodzakelijk. De netbeheerder begrijpt dat dit in de huidige situatie voor meer overlast kan zorgen, maar vraagt om begrip. Als reparaties en onderhoud niet worden uitgevoerd, ontstaan er juist grotere problemen met meer stroomuitval. “We doen er alles aan om de duur van de onderbrekingen zo kort mogelijk te houden en waar mogelijk de overlast te beperken”, aldus Liander.
Bouwprojecten vinden doorgang met coronaprotocol (27 maart)
De handen zijn op elkaar voor de leidraad die het mogelijk maakt om bouwprojecten door te laten gaan. Het is een afspraak tussen Bouwen Nederland, Techniek Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat schrijft vakblad Cobouw. De richtlijn was op moment van publicatie nog niet officieel naar buiten gebracht. Niet alleen de bouw van woningen wordt geraakt door maatregelen rondom het coronavirus, ook andere projecten waarbij monteurs, installateurs en andere bouwprofessionals betrokken zijn liggen stil. Zo hebben de netbeheerders de uitrol van de slimme meter stil gelegd, en zijn er duurzame energieprojecten die wegens besmettingsgevaar of omdat bedrijven gesloten zijn, geen doorgang kunnen vinden. Het protocol van overheid moet duidelijk maken onder welke voorwaarden projecten alsnog kunnen worden uitgevoerd.
Doorstart Solarus on hold vanwege coronacrisis (27 maart)
Het failliete zonnecollectorenbedrijf Solarus stond op het punt om een doorstart te maken toen de coronacrisis roet in het eten gooide. De doorstart staat daarom on hold. Dat zegt CEO Niels Stolk tegen Energeia.
Solarus, ooit onderdeel van energiebedrijf Vattenfall, werkt al jaren aan zonnecollectoren die elektriciteit en warmte opwekken, zogeheten power collectors. Het bedrijf leverde eind 2019 onder meer 176 zonnecollectoren aan warmtebedrijf Warmtestad in Groningen. Toch werd het bedrijf kort daarna failliet verklaard op verzoek van de eigen aandeelhouders, die vonden dat er te weinig ontwikkeling in het product zat en de omzet te lang uitbleef.
Stolk zegt tegen Energeia dat er twee aandeelhouders zijn, waaronder hij zelf, die door willen met het bedrijf en daarvoor samenwerking zochten met een Spaanse partij. In warme landen met een inflexibel energiesysteem is een betere afzetmarkt voor ons product, aldus Stolk. Een zusterorganisatie van Solarus is al actief in Zuid-Afrika.
De coronacrisis zorgde er ten eerste voor dat de Spaanse samenwerkingspartner niet naar Nederland kon komen. Daaropvolgend hebben maatregelen om het virus in te dammen heel snel effect op de economie gekregen. In het gunstigste scenario dat het Centraal Planbureau gisteren presenteerde raakt Nederland dit jaar in een recessie en groeit de economie volgend jaar weer. Maar er zijn ook ongunstigere scenario’s mogelijk.
Voor Solarus betekent het dat er nu geen geïnteresseerde partijen zijn om een doorstart mogelijk te maken. Stolk zegt dat die er wel waren, en dat het bedrijf daarmee in een vergevorderd stadium van onderhandeling was. De twee nog betrokken aandeelhouders willen, zolang dat mogelijk is, werknemers die nodig zijn voor het ontwikkelen van de power collector bij zich houden. Stolk hoopt dat het bedrijf alsnog een doorstart kan maken, als de coronacrisis voorbij is. De CEO hoopt dat, ondanks het al bestaande faillissement, Solarus toch een beroep kan doen op de corona-noodmaatregelen voor de economie, die het Rijk heeft ingesteld.
Energeia Energy Day 2020 uitgesteld tot 27 oktober
Vanwege de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te beteugelen, is het dit jaar helaas niet mogelijk om de tiende Energeia Energy Day voor de zomer te organiseren. Wij betreuren dit uiteraard, maar rekenen ook op uw begrip. Gelukkig kunnen we u direct een alternatieve datum bieden: dinsdag 27 oktober. De locatie blijft Hotel The Grand in Amsterdam, waar we u anders in juni zouden ontvangen. Wij hopen dat u er dan bij kunt zijn.
De Energeia-redactie werkt hard aan het programma, maar ondervindt zoals u zult begrijpen ook enige hinder van de situatie. Houdt u de Energy Day-website goed in de gaten voor updates!
Klimaatdoelen niet uit zicht verliezen (26 maart)
Lees hier het hele artikel
NVDE: niet door huidige crisis klimaatprobleem uit het oog verliezenDe NVDE, branchevereniging voor ondernemers in duurzame energie, waarschuwt dat door de coronacrisis de klimaatdoelen uit zicht kunnen raken. Twee van de drie ondernemers hebben projecten die stil liggen, zeggen ze in antwoord op een inventarisatie van de bedrijvenvereniging. Het gaat om projecten “in de duurzame energiesector”. Dat is een brede definitie, net zoals de NVDE een brede organisatie is, en omvat alles van isolatie in huizen en de verkoop van elektrische auto’s tot aan warmtenetten en zon- en windparken.
De prijs voor CO₂ (26 maart)
Lees hier het hele artikel
Dalende CO₂-prijs, stijgende heffing in industrie en minimumprijs in de elektriciteitssector?Dit jaar staan een minimumprijs voor CO₂ in de elektriciteitssector en de CO₂-heffing voor de industrie op de politieke agenda. Maar de afgelopen weken is de prijs voor een CO₂-emissierecht flink gedaald door de coronacrisis. Komen die maatregelen nu extra hard aan?
Brancheverenigingen willen verlenging realisatietermijn SDE+ (25 maart)
Door de maatregelen tegen het coronavirus lopen veel projecten in de hernieuwbare energie-opwek vertraging op. Brancheorganisaties NVDE, NWEA en Holland Solar hebben daarom aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) gevraagd om de geldigheid van de SDE+-subsidiebeschikking voor deze projecten te verlengen. Ontwikkelaars hebben dan langer de tijd hun project te realiseren.
Lees het hele artikel:
Brancheverenigingen duurzame energie: Verleng geldigheid SDE+-beschikkingVeel groene energieprojecten liggen stil, met name vanwege een gebrek aan mankracht, zeggen de brancheverenigingen. Als de termijn om een project te mogen realiseren verlengd wordt, dan zorgt dat voor minder druk bij ontwikkelaars, aldus de NVDE.
Ook EON stelt aandeelhoudersvergadering uit (25 maart)
Na RWE heeft ook EON zijn aandeelhoudersvergadering verplaatst. Laatstgenoemde energiebedrijf zou zijn jaarlijkse bijeenkomst op 13 mei houden, maar in verband met de coronacrisis is die nu opgeschort tot half juni; de precieze datum is nog niet bekend. RWE zou aanvankelijk op 28 april zijn aandeelhoudersvergadering hebben, maar ook die gaat niet door. Een nieuwe datum is er nog niet. EON verklaarde deze woensdag bij de presentatie van zijn jaarcijfers dat de crisis weliswaar impact zal hebben op het bedrijf, maar dat die in vergelijking met andere sectoren relatief klein zal zijn.
Alliander zet sollicitatieprocedures online door (25 maart)
Netwerkbedrijf Alliander heeft de afgelopen week meer dan honderd online sollicitatiegesprekken gevoerd via online beeldbeldiensten als Skype of Microsoft Teams. Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar technisch personeel en IT’ers hoog bij de netbeheerders. Doordat fysieke sollicitatiegesprekken niet meer mogelijk zijn, wordt dit nu via videogesprekken gedaan. “Inmiddels zijn de eerste collega’s op deze manier ook aangenomen”, laat Alliander woensdag weten. Ook gaat het netwerkbedrijf inzetten op virtuele evenementen “om het werk op afstand zichtbaar te maken”.
Alliander: “Sollicitatieprocedures lopen zoveel als mogelijk door, zeker voor kritische doelgroepen als technici en IT-specialisten waarvoor honderden vacatures zijn.” Hoewel een deel van het werk van netbeheerders stil ligt, met name bij mensen thuis, gaat het onderhoud aan de netten immers wel gewoon door. “Doordat veel Nederlanders thuiswerken, leidt dit tot meer overlast dan gebruikelijk. We doen er alles aan om de duur van de onderbrekingen zo kort mogelijk te houden en waar mogelijk de overlast te beperken”, stelt Alliander hierover.
Dagtarief wordt nachttarief vanwege corona (24 maart)
Energiebedrijf Lampiris uit België biedt Belgische klanten elektriciteit aan tegen het nachttarief in plaats van het dagtarief. Het bedrijf zegt dat te doen om klanten te steunen in “deze moeilijke periode”.
Offshore aardgas lijdt extra onder coronacrisis (24 maart)
De coronacrisis maakt een toch al moeilijk investeringsklimaat voor offshore gaswinning nog zwaarder. Operators hebben een aantal magere jaren achter rug, met 2019 als voorlopig dieptepunt. Door de lage olie- en gasprijzen en de problemen met stikstof -tientallen projecten liggen al maanden stil- zijn de marktomstandigheden ook dit jaar lastig. En daar komt dan nu ook nog eens de coronacrisis bij. Er moeten maatregelen worden genomen zegt de sector tegen Energeia, zoals de door het kabinet beloofde verhoging van de investeringsaftrek voor offshore exploratie en productie, die nog altijd op zich laat wachten.
Meer plastic in de oven, roep om afschaffing importheffing (23 maart)
Lees hier het hele artikel
Afvalenergiebedrijven zien toename verbranding van plastic door coronacrisisEr wordt meer plastic verbrand in afvalenergiecentrales door een lagere vraag naar gerecycled plastic in sectoren zoals de auto-industrie. Ook wordt er meer GFT-afval verbrand, omdat de sierteelt grote partijen moet dumpen. Tegelijkertijd neemt volgens de Vereniging Afvalbedrijven de hoeveelheid bedrijfsafval fors af.
Lees hier het hele artikel
Afvalenergiebedrijf Attero wil importheffing buitenlands afval veranderen in CO₂-heffingAttero roept ondertussen om afschaffing van de importheffing op buitenlands afval in ruil voor een CO₂-heffing. Attero is met twee afvalenergie-installaties één van de grote spelers in de markt. De belasting op het importeren van afval is in januari ingegaan en moet de Nederlandse CO₂-uitstoot verminderen.
Beperk warmteterugwinning (23 maart)
Rehva, de Europese koepelorganisatie voor verenigingen van leveranciers van verwarming, ventilatie en airconditioning, heeft een richtlijn uitgevaardigd om besmetting met het coronavirus via klimaatinstallaties te voorkomen. Het gaat met name om de installaties in bedrijven en kantoren. Het virus dat Covid-19 veroorzaakt (coronavirus) wordt overgedragen via druppels speeksel die rondvliegen door hoesten of niezen. Overdracht via lucht is echter niet uitgesloten, en het virus is aangetroffen in de ventilatie-systemen op de kamers van geïnfecteerde mensen.
Schoonmaken van ventilatiebuizen heeft geen zin, staat in de richtlijnen. Het belangrijkste advies is om hergebruik van lucht, bijvoorbeeld in warmteterugwininstallaties, zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor de aanvoer van veel frisse lucht van buiten. Zet een raam open, kortom. En ook: spoel het toilet door met de deksel dicht. Want ook in die druppels zou het virus zich kunnen schuilhouden.
Installatiebranche ziet werk instorten (23 maart)
Link naar het hele artikel
Installatiebranche ziet werk fors dalen vanwege coronacrisisHet coronavirus zorgt voor minder werk in de installatiebranche. De sector verwacht dat de omzet flink zal dalen en een groot deel van de bedrijven wil werktijdverkorting aanvragen. Dat blijkt uit een enquête van branchevereniging Techniek Nederland. De vereniging wil woensdag met Netbeheer Nederland kijken of sommige stilgelegde werkzaamheden toch door kunnen gaan.
Duurzame renovatie ligt stil (23 maart)
De bouwsector had tot vorige week nog weinig last van de gevolgen van het coronavirus, maar nu sijpelt de crisis langzaam binnen. Met name duurzame renovatiebouw en nieuwbouw nul-op-de-meter-woningen (NOM) ligt stil.
Dat zegt vakblad voor de bouw Cobouw na gesprekken met bouwbedrijven. Onder andere de directeur van Renolution, een bouwbedrijf gespecialiseerd in duurzame renovaties zegt dat opdrachten stil vallen en hij moeite heeft personeel aan het werk te houden. Een NOM-project voor de nieuwbouw van tweehonderd appartementen in Zoetermeer van Era Contour ligt al een week stil.
Ook het sluiten van de grens met België en het advies niet te reizen in bijvoorbeeld Duitsland werkt door in de bouwsector. Bouwvakkers in Limburg komen niet zelden uit Duitsland of België, zo valt te lezen in het vakblad. De bouwbedrijven wijzen onder meer naar netbeheerders die veel van hun niet-urgente werkzaamheden on hold hebben gezet, waardoor de bouw niet verder kan.
Vorige week heeft de overheid afspraken gemaakt met de bouw- en installatiesector over het zoveel mogelijk laten doorgaan van bouwwerkzaamheden. Zo is een protocol opgesteld waarmee voor bedrijven duidelijker wordt in welke situaties er doorgewerkt moet worden en hoe dat op een veilige manier kan gebeuren. Ook blijven overheidsaanbestedingen voor bouwprojecten doorlopen.
Shell kondigt bezuinigingen aan (20 maart)
Oliebedrijf Shell gaat fors snijden in zijn uitgaven. Dat moet het bedrijf $8 mrd tot $9 mrd aan vrije kasstroom opleveren. Ook komt er geen nieuwe tranche in het aandeleninkoopprogramma van Shell zodra de huidige tranche is afgerond. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht.
Shell wordt dubbel geraakt door de huidige coronacrisis. De vraag naar olie en olieproducten daalt hard, terwijl het aanbod als gevolg van de Saoedisch-Russische ruzie hard stijgt. ‘De combinatie van deze twee zaken is uniek, maar Shell heeft al veel vaker volatiliteit op de markten doorstaan,’ zegt ceo Ben van Beurden.
Intussen zegt Shell nog steeds van plan te zijn dit jaar ruim $10 mrd aan bezittingen te verkopen, iets dat het bedrijf al eerder aankondigde. ‘De timing daarvan hangt wel af van de marktomstandigheden.’
In het persbericht wijst Shell erop dat het ruim in de liquide middelen zit. Zo heeft het oliebedrijf $20 mrd aan cash en $10 mrd aan vooralsnog ongebruikte kredietfaciliteiten. Over het dividend staat in het persbericht niets.
Shell niet meer de grootste (19 maart)
Shell is niet meer het grootste bedrijf in de AEX. Het olie- en gasbedrijf was decennialang zonder serieuze concurrentie de nummer één onder de beursfondsen. Nu is Shell niet eens meer de nummer twee van de index, schrijft Het Financieele Dagblad, het bedrijf staat (op sommige momenten) op de derde plaats. Want de koers van het olie- en gasbedrijf is de laatste maand gehalveerd, onder meer als gevolg van de coronacrisis. De beurswaarde van Shell was donderdagmiddag ruim €80 mrd. De koers van een aandeel staat rond de €11. In mei 2018 was een aandeel nog €31,09 waard. Er is dus zo’n €150 mrd aan beurswaarde verdampt.
Unilever is nu de grootste binnen de AEX, met een beurswaarde van €118 mrd, ook al heeft dit bedrijf een vijfde van zijn beurswaarde verloren tijdens de financiële crisis. En op de tweede plaats staat ASML, dat dankzij een koersstijging donderdag nu €84 mrd waard is. ASML en Shell wisselen de laatste dagen stuivertje om de zilveren en bronzen positie.
Kabinet wil uitstel energiebelasting en ODE (19 maart)
Lees het hele artikel
Kabinet wil uitstel energiebelasting en ODE wegens coronacrisisHet kabinet onderzoekt hoe de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE) kan worden uitgesteld voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf. Het gaat zowel om heffingen op elektriciteit als gas. De maatregel maakt onderdeel uit van het noodpakket om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren.
Greenspread koopt PV-installaties op (19 maart)
Greenspread, een ontwikkelaar en exploitant van duurzame-energieprojecten, heeft naar eigen zeggen “een financiële oplossing” voor ondernemers die worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus en die eigenaar zijn van een zonnepaneleninstallatie op hun dak. Greenspread biedt aan die installaties te kopen “tegen een marktconforme vergoeding”, zodat ondernemers die in de financiële problemen zitten weer direct beschikbaar kapitaal hebben. De verkopende partij kan er vervolgens voor kiezen om de installatie weer terug te leasen van Greenspread.
Greenspread heeft een analyse uitgevoerd op de projecten die de laatste jaren zijn gerealiseerd met SDE+. “Wanneer circa 10% van de ondernemers met zonnepanelen van het aanbod gebruikmaakt, brengt Greenspread op deze manier €60 mln tot 70 mln aan liquiditeit terug in de markt”, stelt het bedrijf op basis van die analyse.
RWE stelt jaarvergadering uit (19 maart)
RWE heeft zijn jaarvergadering uitgesteld. Aanvankelijk zou die op 28 april plaatshebben, maar vanwege het coronavirus heeft het energiebedrijf besloten de bijeenkomst op de lange baan te schuiven. Een nieuwe datum is nog niet bekend. “Door het evenement uit te stellen, wil RWE actief bijdragen aan het vertragen van de verspreiding van het virus”, zo leest een verklaring op de website. Het besluit brengt met dat vertraging van de dividenduitkeringen “onvermijdelijk” is.
Afsluiten van wanbetalers voorlopig opgeschort (19 maart)
De Tweede Kamer besprak woensdag met het kabinet diverse maatregelen die genomen zijn om de corona-uitbraak tot staan te brengen en het daarbij komende leed te verzachten. Tijdens het debat deed de fractievoorzitter van D66 Rob Jetten een beroep op aan nutsbedrijven: “Voorkom het afsluiten van gas, water, licht en telecom als mensen dat even niet kunnen betalen”. SP’er Maarten Hijink bevroeg minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken over hetzelfde onderwerp.
Maar die maatregel was al genomen, vertelt Lieselot Meelker van de branchevereniging Netbeheer Nederland namens alle energienetbeheerders. Sowieso zijn huisbezoeken door netbeheerders momenteel opgeschort en ligt bijvoorbeeld ook de uitrol van slimme meters stil, maar afsluiting kan in principe ook van afstand gebeuren. Gezien de situatie waarin veel Nederlanders nu zitten, kwamen de netbeheerders al tot deze gezamenlijke maatregel. Overigens antwoordde Koolmees abusievelijk aan Hijink “dat voor elektriciteit en gas geldt dat in de winterperiode, tot 1 april, niemand wordt afgesloten”. Dat geldt namelijk alleen bij vorst.
Malafide verkopers (19 maart)
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt sinds afgelopen woensdag signalen binnen over verkopers die de coronacrisis inzetten als verkoopargument voor energiecontracten. Dat bevestigt de toezichthouder aan Energeia. Ook branchevereniging Energie-Nederland heeft de geluiden gehoord.
Op Twitter wordt het voorbeeld genoemd van een verkoper die stelt dat door de maatregelen rondom het coronavirus mensen meer thuis zullen zijn, daardoor meer elektriciteit en gas gaan verbruiken en dat daarom een goed aanbod kan worden gedaan. De organisatie achter het keurmerk voor verkopers van energiecontracten Cire zegt de klacht te kennen en heeft het bedrijf erop aangesproken. Dat bedrijf is overigens niet aangesloten bij de organisatie.
Deadline RES blijft voorlopig staan (19 maart)
De deadline voor het aanleveren van een concept-voorstel voor een regionale energiestrategie wordt voorlopig niet verplaatst, werd afgelopen maandag bekendgemaakt. Dat betekent dat die blijft staan op 1 juni 2020. Wel is er begrip voor als het gemeenten niet lukt om een volwaardige concept-RES aan te leveren.
Gemeenten hebben de handen vol aan de maatregelen rondom het coronavirus. Dat betekent dat veel beleidsmatig werk blijft liggen, en de druk dus toeneemt. Op woensdag werd bekend dat de optie om alsnog voor uitstel te kiezen door de nationale organisatie van de RES-sen wordt opengehouden. Er is overleg met VNG, IPO, de Unie van Waterschappen en de betrokken ministeries.
Kamer vreest voor vertraging schadeafhandeling Groningen (19 maart)
Link naar het hele artikel
Kamer vreest voor vertraging schadeafhandeling Groningen door coronacrisisDe Tweede Kamer is bezorgd dat de coronacrisis leidt tot een te grote vertraging in de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen. Deze week werd bekend dat zo’n 1.500 taxaties zijn uitgesteld. Coalitiepartij VVD vraagt zich af waarom er niet is gekozen voor maatwerk in plaats van een generieke stop.
Goed jaar voor Wintershall, maar… (18 maart)
Lees het hele artikel
Goed jaar voor Wintershall, maar coronacrisis belemmert feestvreugdeWintershall DEA halveert zijn budget voor exploratie-activiteiten. Die maatregel is bedoeld om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige marktomstandigheden, die de laatste weken als gevolg van de coronacrisis nog eens extra zwaar zijn geworden. Volgens het bedrijf, dat ook actief is in het Nederlandse deel van de Noordzee, wordt 2020 “een extreem uitdagend jaar”.
Race tegen de klok bij herbouw Nuna (18 maart)
Link naar het hele artikel
Het Vattenfall Solar Team vecht tegen de klok om zonneauto op tijd af te hebbenHun zonnewagen NunaX ging in vlammen op vlak voor de finish van de World Solar Challenge in Australië vorig jaar. Sinds begin dit jaar werken de studenten van de TU Delft in een moordend tempo aan een nieuwe auto om mee te doen aan een race in Amerika in juli. Het coronavirus maakt de uitdaging nog groter.
Energie-evenementen uitgesteld vanwege coronavirus (4 maart)
Link naar het hele artikel
Energie-evenementen uitgesteld vanwege coronavirusIn verband met het nieuwe coronavirus hebben verschillende organisatoren van energiegerelateerde beurzen of congressen uit voorzorg hun evenement uitgesteld. Niet alle congresorganisaties volgen echter die lijn.
Energiebedrijven over corona in Nederland: vinger aan de pols (28 februari)
Link naar het hele artikel
Energiebedrijven over corona in Nederland: vinger aan de polsNu de eerste gevallen van besmetting met het coronavirus in Nederland zijn vastgesteld, zeggen energiebedrijven en netbeheerders goed de vinger aan de pols te houden. Over het algemeen worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Enkele bedrijven nemen bovenop die richtlijnen strengere maatregelen, bijvoorbeeld thuiswerken na een reis naar een risicogebied.