Direct naar inhoud

PODCAST Burgers in de kou: energiearmoede uitgelegd

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 februari 2023

Energiearmoede is een hardnekkig en groeiend probleem in Nederland. Het gaat over geld, verduurzaming, bestuur en rechtvaardigheid. Maar wat is het precies, en wat is eraan te doen? Laetitia Ouillet pakte er diverse rapporten bij om antwoord te geven op die vragen, en komt met meerdere “eye-openers”.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Ouillet weet in de tweede aflevering van Voetnoten concreet te maken wat energiearmoede precies is. Gasunie constateerde eerder dit jaar dat het gasgebruik in Nederland gemiddeld met 15% is gedaald. Daar werd algemeen positief op gereageerd. Maar TNO citerend stelt Ouillet: niet elke besparing is een fijne besparing. “Als je erachter bent gekomen hoe je thermostaat werkt en dat het niet de hele dag 25°C in de woonkamer hoeft te zijn, dan was dit een welkome wake-up-call. Maar er zijn genoeg mensen voor wie dit betekent heeft dat ze de hele winter de kachel niet hebben aangezet. Ga er maar aan staan met 12°C in de woonkamer.” Het beste wapen tegen energiearmoede is zorgen dat mensen minder geld aan energie uitgeven, en daarvoor is het belangrijk dat woningen dus “minder energie vreten”.

De gebruikte rapporten, studies en onderzoeken in deze aflevering zijn: Energiearmoede in Nederland 2022 – Een actuele inschatting op nationaal en lokaal niveau van TNO; Rechtvaardigheid in klimaatbeleid – Over de verdeling van klimaatkosten van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid; en Ongelijke toegang tot de energietransitie – Laagdrempeliger voorzieningen voor alle huishoudens van de Nationale Ombudsman. Daarnaast wordt een essay van TNO dat Energeia eind januari publiceerde genoemd in de podcast; en een recente column van Ouillet.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.