Direct naar inhoud

PODCAST Wordt het nog wat met waterstof?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 29 januari 2024

De energietransitie kan niet zonder waterstof. Maar het wil maar niet vlotten met de waterstof-economie. De prijs per kilogram is in de afgelopen jaren fors toegenomen in plaats van afgenomen. Ook blijft het aantal projecten waar daadwerkelijk een investeringsbeslissing voor is genomen beperkt. Hoe komt dat en wordt het ooit nog wat met waterstof?

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

In de eerste aflevering van Voetnoten van 2024 duikt Laetitia Ouilet in de stand van de waterstof-economie. Ze gaat daarvoor zes jaar terug in de tijd om te zien hoe de markt zich sindsdien heeft ontwikkeld en of dit in de lijn der verwachtingen lag. Ze legt daarvoor twee rapporten naast elkaar die zijn uitgebracht door de Hydrogen Council. Het rapport Hydrogen scaling up uit 2017 en het rapport Hydrogen insights dat december 2023 verscheen. “De voorspellingen waren ronduit naïef”, zegt Ouillet over het rapport uit 2017. “Er werd gerekend met een prijs van €1,5 tot €3 per kilogram terwijl die prijs nu op €12 of zelfs meer ligt.”

Maar ook het rapport van 2023 roept de vraag op hoe haalbaar een florerende waterstofeconomie in 2030 is. Zo is er een enorme kloof tussen de plannen voor waterstofprojecten (300 GW tot 2030) en wat er tot nu toe daadwerkelijk gerealiseerd is (1,1 GW en 12 GW waarvoor een definitieve investeringsbeslissing is genomen).

Hetzelfde geldt voor de investeringen die daarvoor nodig zijn. In 2030 moet volgens het rapport voor $1.000 mrd aan projecten ontwikkeld zijn, terwijl op dit moment voor $39 mrd een definitief besluit genomen is. Vooral in landen die te boek staan als de toekomstige waterstofexporteurs zoals Brazilië, Chili en Australië komen maar weinig plannen tot uitvoering. “Voor minder dan 1% is een final investment decision genomen. Dat is zorgelijk. Want in Europa willen we 40 GW zelf doen en 40 GW elders halen”, zegt Ouillet. “Maar als elders niet aan de slag gaat hebben we wel een probleem met alle targets die we gesteld hebben.”

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

Delen op sociale media